Hlavní obsah

EU chce, aby ČR zrušila omezení na dovoz ojetin

BRUSEL

Do České republiky se loni dovezlo 130 tisíc ojetých automobilů. Se vstupem ČR do EU toto číslo výrazně vzrostlo. EK nyní usoudila, že ČR má pravidla stále příliš přísná a chce zemi donutit je zmírnit. Zaregistrovat v tuzemsku ojeté auto, které pochází z ČR, je mnohem jednodušší než zaregistrovat ojeté auto ze zahraničí.

Foto: archív Supraphon

Marta Jandová

Článek

"Komise je rozhodnuta zabránit všem překážkám dovozu do České republiky, aby zajistila fungování jednotného trhu v rozšířené EU," tvrdí evropský komisař pro průmysl Günter Verheugen.

EK na základě stížnosti také došla k tomu, že některé předpisy by se daly vyložit i tak, že registrace některých druhů aut je v ČR zakázaná úplně. Do ČR se například nesmí dovážet ojeté vozy starší osmi let, u nákladních aut je to dokonce pět let.

Tato omezení začala platit v roce 2003 v rámci zákona o odpadu. Ten určil, že vozy bez povolení k provozu starší osmi let jsou kvalifikovány jako odpad a nesmí přes hranici. Proti zákonu tehdy protestovali především dovozci aut - dokonce blokovali hraniční přechody.

Komise se v pátek obrátila na české orgány, aby jí zákon vysvětlily. "Česká republika bude vyzvána, aby odpověděla do dvou měsíců. V případě, že její odpověď nebude uspokojivá, mohla by Komise orgánům České republiky zaslat oficiální žádost o pozměnění vnitrostátních právních předpisů," sdělil mluvčí Evropské komise v ČR Jaromír Levíček. Pokud se věc nevyřeší ani tak, může se EK obrátit žalobou na Evropský soudní dvůr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám