Hlavní obsah

Erste Bank zvýší dividendu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

České akcie v úterý po dobrém začátku výrazně oslabily masivním výběrem zisků především od zahraničních investorů. Komerční banka neudržela ani úroveň 2900 korun. Zdá se, že nejlepší časy českých akcií spojených s očekáváním růstu souvisejícím se vstupem do EU již skončily, někteří experti však stále doufají, že propad bude jen dočasný.

Foto: Jitka Sobotková

Učastníci Mikulovksé cihly sršeli veselím a optimismem

Článek

Oslabily všechny tituly obchodované v systému SPAD s výjimkou Erste Bank. Na úterní valné hromadě rakouského peněžního ústavu bylo rozhodnuto, že banka vyplatí dividendu 1,50 eura (necelých 50 korun) na akcii, což je o 26 centů více než loni. Na výplatu dividend banka použije čtvrtinu čistého zisku, který loni meziročně stoupl o 38,4 procenta na 353,3 miliónu eur.

Valná hromada také schválila plán rozdělení akcií peněžního ústavu na čtvrtiny. Erste Bank současně zvýší kapitál z rezerv na 479 550 464 eur, aby tak zjednodušila štěpení akcií. Podíl jedné akcie na základním kapitálu tak stoupne na osm ze současných 7,27 eura. Po rozdělení podíl klesne na dvě eura a celkový počet akcií finančního domu vzroste na 239 775 232 z dosavadních 59 943 808 kusů. Podíly současných akcionářů se nezmění. Transakce má být ukončena v červenci.

Rozdělením akcií v poměru 1:4 chce peněžní ústav usnadnit soukromým akcionářům obchodování s akciemi Erste Bank. Jejich cena se od uvedení na burzu v roce 1997 téměř ztrojnásobila. Na pražské burze jsou přítomny od podzimu roku 2002, kde nahradily cenné papíry dceřiné České spořitelny. Erste v úterý zpevnila o 1,35 procenta na 4056 Kč.

Evropské burzy posilovaly

Z ostatních předních titulů nejrychleji ztrácely telekomunikační firmy. České radiokomunikace oslabily o 7,36 procenta na 472,30 Kč, Telecom o 4,08 procenta na 331,10 Kč, Komerční banka o 3,61 procenta na 2834 Kč a Philip Morris o 4,13 procenta na 17 038 Kč. Index PX 50 klesl o 2,09 procenta na 799,6 bodu.

Velké evropské akciové trhy se v úterý vyvíjely odlišnými směry. Paříž a Frankfurt oslabovaly, Londýn naopak posiloval.

Před rozhodujícím zasedání měnového výboru Fedu pro americké úrokové sazby prudce rostl kurs eura vůči dolaru, a to až na úroveň 1,210 dolaru za euro. Ztrácely hlavně technologické tituly, například Nokia a ASML o jedno procento, zpevňovaly akcie ropných firem po růstu ceny ropy.

Švýcarská finanční skupina UBS posílila o 0,4 procenta po optimistickém výhledu a dobrých čtvrtletních výsledcích, naproti tomu Deutsche Bank oslabila o 1,2 procenta

Reklama

Související témata:

Související články

Telecom růst trhu neudržel

Pražská burza v pondělí téměř stagnovala, při velmi klidném obchodování jen mírně kolísaly ceny předních titulů. Nakonec se však prosadilo celkové oslabení,...

Výběr článků

Načítám