Hlavní obsah

Erste Bank táhla trh vzhůru

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

České akcie zahájily týden ranním váháním, ale později se rozhodly pro vzestup. Ten táhly především cenné papíry Erste Bank. Podle obchodníků tyto akcie již vstřebaly infromaci o možném zvýšení kapitálu prostřednictvím dodatečné emise, aby se dala lépe financovat akvizice v Rumunsku. Erste v pondělí přidala 1,91 procenta a uzavřela na 1331 Kč.

Článek

Komerční banka po značném kolísání stagnovala na 3456 Kč. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's Rating Services v pondělí oznámila, že zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Komerční banky na stupeň A, zatímco doposud hodnotila závazky banky známkou A minus. Rating krátkodobých závazků banky agentura posunula na stupeň A-1 z předchozí známky A-2. Výhled ratingu je stabilní. Komerční banka se tak se svým ratingem dostala dokonce jeden stupeň nad úroveň hodnocení ČR, kterou S hodnotí stupněm A minus.

Nejvíce se tradičně obchodovalo s akciemi ČEZ, které zpevnily o 0,17 procenta na 725 Kč. Celkově však byla aktivita investorů podprůměrná, s ohledem na blížící se vánoční svátky se však do konce roku asi příliš nezvýší. Index PX 50 vzrostl o 0,51 procenta na 1448,5 bodu.

Německo čeká silnější růst

Středoevropským trhům se dařilo lépe než velkým evropským burzám, které zůstaly rozděleny podle směru vývoje indexů. Frankfurtský akciový trh oslabil, přestože makroekonomické výhledy Německa jsou příznivější. Podle institutu Ifo hospodářský růst v Německu bude příští rok rychlejší, než se dosud čekalo. Celoroční růst hrubého domácího produktu má být až 1,7 procenta. Ifo předpokládá, že Evropská centrální banka zvýší základní úrokovou sazbu v létě příštího roku.

Velcí výrobci léků v Evropě posilovali po zprávě, že americký Pfizer obhájil u soudu platnost patentu na lék proti vysokému cholesterolu Lipitor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám