Hlavní obsah

Elektronika a zahradní technika kvůli slabé koruně zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování kvůli prudkému propadu kurzu koruny na několikaletá minima na sebe nenechá dlouho čekat. Ceny půjdou nahoru u elektroniky a zahradní techniky. Podraží i doposud kvůli krizi zlevňující dovážená auta. Česká měna totiž během půl roku vůči euru oslabila o více než čtvrtinu.

Článek

Podle serveru Patria Online se koruna před úterním závěrem obchodování pohybovala kolem 29,60 Kč/EUR a 23,50 Kč/USD. Taková čísla se projeví i na cenovkách v obchodech.

"Propad koruny je příliš velký na to, aby se neprojevil v cenách," řekl mluvčí společnosti Euronics Bohuslav Komín. Dodal, že nárůst ceny lze očekávat u všech kategorií spotřební elektroniky, která je do Česka dovážena ze zahraničí. Zdražování by mělo přijít na přelomu března a dubna.

Zdraží i Mountfield

Podobně se vyjádřil i mluvčí prodejen se zahradní technikou a bazény Mountfield Václav Brom.

"U sortimentu, který dovážíme z eurozóny a dolarových oblastí, budeme ceny zvyšovat. Propad kurzů koruny o 24 procent a u dolaru o 48 procent nás k tomu nutí," řekl. Podle něj lze zvýšení cen očekávat nejdříve v březnu poté, co Mountfield ukončí předsezónní prodeje. Mountfield ze zahraničí dováží většinu techniky na sečení trávníků, dřevěný zahradní nábytek i bazény.

Dražší bude i zahradní technika.foto: Mountfield

Termín zvýšení cen spotřební elektroniky se podle Komína bude lišit podle toho, jak velké zásoby zboží mají jednotliví obchodníci. Zdražovat prý ale dříve či později budou všichni. "Marže jsou kvůli velké konkurenci v tomto oboru nízké. Nedá se tedy hovořit o tom, že by obchodníci mohli třeba polovinu kurzového rozdílu absorbovat. Budou jej muset přenést na zákazníky," podotkl Komín.

Obchodníci zatím nechtějí spekulovat o tom, jak moc zboží kvůli slabé koruně podraží. "Konkrétní navýšení u jednotlivých komodit je teď předmětem našich propočtů. Navíc je třeba vzít v úvahu předpovědi ekonomů a bank, že česká měna může i nadále oslabovat," upozornil Brom.

Podraží ojetá auta

V příštích týdnech kvůli slabé koruně podraží také ojeté vozy, a to minimálně o jednotky procent. Auta jsou nyní díky slevám a akčním nabídkám nejlevnější v historii.

"Hlavní hráči na trhu již zřejmě dosáhli na minimální ceny, přepokládaný scénář tedy je, že po vyprodání skladových zásob půjdou ceny mírně nahoru i za cenu snížení prodejních objemů," uvedla mluvčí zastoupení Nissanu Martina Jirásková. "Euro za 28 a více korun nás nepochybně přivede k nutnosti zdražit alespoň některé modely," uvedla mluvčí Citroenu v ČR Martina Bedrnová.

Na oslabující korunu vůči euru i japonskému jenu budou reagovat i prodejci nových motocyklů, kteří by mohli v březnu zdražit o deset až 20 procent.

Propadá se celá střední a východní Evropa

Problém s oslabováním kurzem měny nemájen Česko. Na otřesy na trzích doplácí i Polsko a Maďarsko.

„Polský zlotý dnes (v úterý) proti euru oslabil k 4,93 PLN/EUR na mnohaleté minimum a polská vláda již přišla s varováním pro trh, že pokud se kurz dostane nad 5,00 PLN/EUR, bude na trhu intervenovat ve formě směňování eur ze strukturálních fondů EU. Maďarský forint dnes opět oslabil na svou novou nejnižší hodnotu v historii,“ komentoval dění na trzích analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle něj na trzích převládá negativní sentiment, který tlačí na oslabování měn. To samozřejmě ovlivňuje i českou korunu. Vejmělek upozornil, že lze očekávat oslabení až na 30 Kč/EUR.

Reklama

Výběr článků

Načítám