Hlavní obsah

Elektřina zdraží až o 10 procent

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny elektřiny pro domácnosti, které poslední čtyři roky klesaly, mohou příští rok dramaticky vzrůst. A to až o deset procent. Rodiny s vyšší spotřebou tak za elektrický proud utratí až o tisíce korun více než v tomto roce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavní vypínač

Článek

Už letos přitom největší dodavatelé ČEZ a E.ON zvedli ceny v průměru o čtyři procenta. Ceny postupně zvyšuje i PRE a přidají se i Centropol nebo MND. Důvodem je výrazný růst cen elektřiny na německých burzách.

„Průměrná cena elektrické energie se za poslední rok na burzách v Německu, které jsou důležité i pro český trh, zvýšila z přibližně 30 na současných 45 eur (1170 Kč) za MWh. Za poslední dva roky se ceny téměř zdvojnásobily,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Roste cena uhlí

Důvodů je podle něho několik. „Jelikož se ještě více než polovina elektřiny v Evropě generuje prostřednictvím fosilních paliv, zejména uhlí a zemního plynu, je důležitý vývoj cen těchto dvou komodit.

Cena uhlí v posledních měsících významně roste. Za poslední rok nastalo zdražení o 20 až 25 %. Zemní plyn také zdražuje a za poslední rok se jeho cena v Evropě také zvýšila přibližně o pětinu,“ uvedl. Na cenu plynu pro Evropu má podle něho velký vliv zvyšování cen ropy na světových trzích.

„V Evropě sledujeme rozsáhlý nástup obnovitelných zdrojů energie, což je určitě dobré pro životní prostředí. Na druhé straně rozsáhlé investice do budování větrných a solárních elektráren tlačí cenu elektřiny vzhůru,“ uvedl Tomčiak. Poptávka po elektrické energii bude podle něho v důsledku ekonomického rozmachu nadále stoupat. Největší nárůst spotřeby se očekává v jižní a východní Evropě, kde jsou ještě značné mezery v oblasti energetických úspor.

Letos se ceny udrží

„V nejbližších měsících je možné na českém trhu elektřiny pro domácnost očekávat další zvýšení o pět až deset procent,“ doplnil Tomčiak. Domácnosti se podle něho proti rostoucím cenám mohou bránit zejména využíváním úsporných spotřebičů.

Podle analytika kalkulátoru cen energií TZB-info Jana Schindlera sice ještě nyní dodavatelé prodávají levnější elektřinu nasmlouvanou před několika lety, ale ta pomalu dochází. „Kontrakty na burzách jsou uzavírány na dva až tři roky dopředu. Dodavatelé teď mají zásoby levnější elektřiny z nákupů z minulých let, ale ty se budou tenčit,“ řekl Právu Schindler.

V letošním roce už další zvyšování cen u firem, které od ledna zdražily, neočekává.

„Letos už znovu zdražovat nebudou. Myslím, že alespoň na půl roku budeme mít jako odběratelé pokoj. Potom bude záležet na tom, jak se zachovají dominantní dodavatelé ČEZ a E.ON. Ti budou určovat chování menších dodavatelů, kteří se podle cenové politiky dominantních dodavatelů budou řídit,“ řekl.

Příští rok ale očekává růst cen elektřiny pro koncové spotřebitele až do osmi procent. Silová elektřina, která tvoří méně než polovinu celkové ceny za elektrický proud, by mohla podražit o 10 až 15 procent.

Regulovaná složka podle Schindlera pravděpodobně rovněž podraží, ale výrazně méně. Alespoň jeden klad pro domácnosti vidí v tom, že se velkoobchodní ceny elektřiny na burze v posledních měsících stabilizovaly. „Pozitivní je, že na příští rok i další dva tři roky obchodníci vidí, že cena elektřiny už tak výrazně růst nebude a ceny na burze jsou stabilní,“ dodal.

Strmý růst cen zpomalil

„Ukazuje se, že strmý růst cen z konce loňského roku a letošního prvního čtvrtletí zpomalil,“ řekl Právu mluvčí PRE Petr Holubec.

Možný pokles cen silové elektřiny připouští do budoucna analytik společnosti Cyrrus Jakub Švábenský.

„Cena elektřiny je pozitivně korelována s cenou ropy, jež má od poloviny roku 2017 výrazněji rostoucí trend, který by mohl být přerušen stále se navyšující těžbou v poslední době. Cena ropy dle našeho názoru začne opět klesat a spolu s ní klesne i cena elektrické energie,“ řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám