Hlavní obsah

Elektřina příští rok mírně zdraží, za plyn mohou lidé naopak ušetřit

České domácnosti si příští rok mírně připlatí za elektřinu, cena plynu bude stagnovat, nebo může i klesnout. Vyplývá to z oznámení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který část výsledné ceny energií stanovuje. Analytici odhadují, že případné zdražení elektřiny může činit řádově několik stokorun za rok, nedotkne se ale všech odběratelů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

U elektřiny tvoří regulovaná složka více než polovinu výsledné ceny, u plynu asi čtvrtinu. ERÚ uvedl, že regulovaná část ceny elektřiny pro domácnosti vzroste v roce 2020 v průměru o 1,3 procenta. U plynu pak regulovaná složka stoupne u domácností a maloodběratelů o 0,53 procenta.

„Ačkoli regulovaná složka ceny elektřiny meziročně vzroste, průměrné tempo růstu bude výrazně pomalejší, než jakým rostou ceny v celé ekonomice. Proti loňskému cenovému rozhodnutí se průměrný nárůst regulované složky pro domácnosti podařilo snížit téměř o jeden procentní bod,” uvedl předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Studie: Češi dají za teplo ze mzdy pětkrát více než Němci

Ekonomika

V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

Firmy upozorňují, že velkoobchodní ceny elektřiny se drží na relativně vysokých úrovních a v posledních letech rostly.

Plyn může zlevnit

„Ceny elektřiny jsou nyní nahoře zejména kvůli emisním povolenkám, které jsou pětkrát dražší než přede dvěma roky. Pokud bychom některé ceníky upravovali, půjde o jednotky procent na faktuře,” uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

„Do konce prvního čtvrtletí roku 2020 plánujeme u vybraných produktů nárůst ceny silové elektřiny v průměru kolem deseti procent, což v celkovém účtu za elektřinu včetně regulované složky znamená zhruba čtyřprocentní navýšení," řekla mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Cena plynu by se proti tomu příliš měnit neměla, podle úřadu může dokonce klesnout. Nad malým navýšením regulované ceny by měl převážit efekt poklesu velkoobchodních cen plynu. Bude záležet na tom, jak výrazně jej obchodníci promítnou do své nabídky.

Cena plynu pro rok 2020 na Pražské energetické burze, na který se teď obchodníci nejvíce zásobí, klesla meziročně o necelou pětinu na 17,4 eur (444 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám