Hlavní obsah

Elektřina a plyn domácnostem nezdraží, shodují se úřad i analytici

Právo, ČTK, pro
Aktualizováno

Cena elektřiny pro koncové zákazníky zůstane v příštím roce zhruba stejná jako letos, u plynu se sníží asi o jedno až dvě procenta. Uvedl to ve čtvrtek Energetický regulační úřad (ERÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

ERÚ sice u elektřiny a plynu přistoupil ke zvýšení takzvané regulované složky ceny, která zahrnuje například platby za přenos a distribuci, podle úřadu však bude tento růst vykompenzován zlevněním elektřiny na trhu.

Změna regulovaných cen pro konkrétního zákazníka se bude lišit v závislosti na regionu, kde je připojen k soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Regulovaná složka tvoří u elektřiny více než polovinu konečné ceny elektřiny. Jsou v ní zahrnuty například poplatek za přenos a distribuci elektřiny a příspěvek na obnovitelné zdroje energie. U plynu tvoří regulovaná složka asi 20 procent. Stejně jako u elektřiny obsahuje především poplatek za přenos a distribuci. Zbylou část ceny energií tvoří takzvaná silová složka, kterou určují sami dodavatelé.

„Jsem ráda, že se nám v době, kdy regulované ceny v Evropě poměrně silně stoupají, podařilo udržet ceny v rámci rozumných mezí a průměrné zvýšení cen se bude pohybovat do tří procent," řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Je potřeba víc peněz na údržbu

„Kromě vlivu nově nastavených parametrů regulace souvisejících se zabezpečením dodávek elektřiny se na této situaci podílí i pokles cen silové elektřiny a předpokládaná stagnace spotřeby elektřiny, ze které je třeba vybrat dostatek prostředků na údržbu a rozvoj sítě,” dodala Vitásková.

Podobná situace jako u elektřiny je u plynu, kde regulovaná část tvoří zhruba čtvrtinu výsledné ceny. Například pro domácnosti a maloodběratele ji ERÚ sice zvýšil průměrně o více než pět procent, vzhledem k vývoji na velkoobchodním trhu ale úřad předpokládá, že pro příští rok klesne výše neregulované složky o zhruba tři až pět procent.

Celková úspora za plyn by tak mohla činit jedno až dvě procenta, uvedl úřad. Na větší úsporu by měli dosáhnout především velkoodběratelé.

„Na regulovanou složku ceny plynu negativně působil především fakt, že kvůli teplé zimě a nižší spotřebě plynu nevybraly distribuční společnosti stanovené prostředky na provoz soustav, a tudíž jsme museli tuto ztrátu v souladu se závaznými právními předpisy dorovnat," dodala Vitásková.

Dodavatelé mají prostor i zlevnit, tvrdí analytici

„Jsem přesvědčen, že při všech alternativách zvýšení regulovaných částí cen elektřiny a plynu dodavatelé energií mají dostatečné rezervy v poklesu ceny komodity tak, aby celková cena nemusela růst,“ řekl před zveřejněním rozhodnutí ERÚ analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Dodal, že naopak věří, že mnozí dodavatelé budou nabízet celkovou cenu elektřiny a plynu levněji než dosud. „Trendy poklesu cen komodit, zvláště u plynu, budou pravděpodobně pokračovat. Snížení cen energií pro odběratele v roce 2016 proto nemusí být posledním,“ podotkl.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz uvedl, že díky klesajícím velkoobchodním cenám elektřiny na trhu by například silová složka elektřiny mohla příští rok klesnout až o 11 procent. U plynu je podle něj situace odlišná. „Šlo by tipovat pokles cen plynu pro koncové zákazníky až kolem pěti procent,“ dodal.

Jednotliví dodavatelé vesměs čekali s konečnými cenami pro příští rok na čtvrteční rozhodnutí ERÚ a oznámí je v následujících dnech. Většina z nich, včetně největších hráčů, ale již dříve slíbila, že energie zákazníkům nezdraží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám