Hlavní obsah

Ekonomové: Babišovy daňové změny potěší důchodce a nemocné, mohou ale zvýšit úniky

Novinky, Tomáš Volf, pit
Praha

Daňové návrhy ministra financí podle analytiků neudělají radost drobným podnikatelům, kteří zaplatí státu více kvůli omezení výdajových paušálů. Pomůžou naopak pracujícím důchodcům díky znovu zavedení slevy na poplatníka. Levnější budou léky, knihy a dětská výživa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Třetí sazba DPH navrhovaná Andrejem Babišem by mohla pomoct ušetřit prakticky všem, ocení to ale hlavně lidé s nižšími příjmy. Na druhou stranu ale znepřehlední systém a zvýší riziko daňových úniků, upozorňují někteří analytici.

„Zavedení třetí sazby DPH navíc znamená, že se celý systém stane složitějším a náchylnějším k daňovým únikům,“ řekl Novinkám hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Daň na léky bude pod 5 procent, odhaduje analytik

Ministr financí Andrej Babiš ve středu představil řadu daňových změn. Nehodlá sjednotit DPH na 17,5 procenta, naopak je pro zavedení nové třetí sazby, snížení výdajových paušálů pro živnostníky a naopak vrácení slevy pro pracující důchodce. [celá zpráva]

„I když ministerstvo nepředstavilo její výši, podle zkušeností z jiných evropských zemí předpokládám, že třetí sazba bude nejnižší, maximálně do pěti procent. Budou do ní spadat léky, dětská výživa a knihy. Cílem je minimalizovat výdaje hlavně u nízkopříjmových obyvatel a nepřímo jim tak tyto položky 'zlevnit',“ odhaduje analytik Home Credit Michal Kozub.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

„Některé skupiny budou z těchto kroků profitovat, jako například pracující důchodci díky znovuzavedení uplatnění slevy na poplatníka. Živnostníci a drobní podnikatelé budou naopak kvůli omezení výdajových paušálů tratit,“ upozorňuje Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

„U daní z příjmu, i když se nezmění sazby, bude pravděpodobně časem většina plátců odvádět víc kvůli rozšíření daňových základů. U spotřebních daní zaplatí spotřebitelé zase víc na tabákových výrobcích,“ dodává ekonom Pavel Sobíšek.

Obavy z chystaných změn poněkud mírní analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

„Jedná se jen o drobnou změnu v daňovém systému, ne o revoluci, jako za vlády Petra Nečase,“ řekl Novinkám.

Franče připouští určité riziko daňových úniků, jejich rozsah ale označuje za zanedbatelný. Přitom snížení DPH na léky také podle něj uleví řadě důchodů či chronicky nemocným, kteří mohou být za současného stavu na hraně s příjmy.

Pod dohledem úřadů

V boji proti daňovým únikům hlavně na spotřební dani by podle Babiše mělo pomoci zavedení centrálního registru účtů a elektronické evidence tržeb.

„Registrace bankovních účtů znamená, že bude běžný občan postaven před otázku, zda důvěřuje centrálním orgánům ve stejné míře jako bankám, že udrží bankovní tajemství,“ dodává ekonom Pavel Sobíšek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám