Hlavní obsah

Ekonomiku USA příští rok zasáhne recese, očekává vlastník Komerční banky

Novinky, Tomáš Volf

Hospodářství Spojených států amerických, největší ekonomiky světa, se příští rok poprvé po dekádě propadne do recese, očekává ve své prognóze banka Société Générale, většinový vlastník tuzemské Komerční banky. Pokles hospodářství má být ale výrazně mírnější než při poslední velké krizi.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Očekávaný vývoj ekonomiky USA

Článek

Ve druhém čtvrtletí 2020 by podle prognózy Société Générale měl americký hrubý domácí produkt klesnout oproti předchozímu kvartálu o 0,7 procenta a ve třetím čtvrtletí propadne o 0,8 procenta. Recese je definovaná právě jako pokles v alespoň dvou po sobě následujících čtvrtletích.

V meziročním srovnání by podle prognózy ale měla americká ekonomika za celý rok 2020 stoupnout o 0,7 procenta po letošních 2,2 procenta.

„Pro jaro 2020 počítáme s mělkou recesí v USA. Hlavním důvodem je pokles firemní ziskovosti, který souvisí s nárůstem nákladů na pracovní sílu,” řekl Novinkám ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Uvolnění měnové ani fiskální politiky a růst nadějí na zlepšení v mezinárodním obchodě nebude podle analýzy mateřské banky pravděpodobně dostatečné, aby ekonomice USA krátkodobě zabránily poklesnout.

Potvrzeno: Německo se vyhnulo recesi. Není důvod jásat, mírní nadšení ekonom

Ekonomika

„Nečekáme ale nějakou katastrofu, pouze dosažení dna hospodářského cyklu, kdy po půlročním mělkém poklesu bude následovat obrat ekonomiky k růstu,” dodal analytik. Rychlejší reakce měnové i fiskální politiky by podle něj znamenala menší pravděpodobnost výskytu recese. Naopak by bylo nepříjemné, pokud by v průběhu roku 2020 přišel nějaký negativní šok.

Recesi v USA připouštějí i další analýzy, jiné naopak věří, že se jí příští rok americké hospodářství vyhne. Například v průzkumu serveru Bankrate recesi čekalo 41 procent oslovených ekonomů. Ať už půjde o recesi, nebo třeba jen stagnaci růstu blízko nuly, bude to mít efekt na další země včetně Česka.

Příští recese dopadne na Evropu drtivěji než krize před 10 lety, varuje Moody’s 

Ekonomika

„Hospodářský útlum USA bude samozřejmě znát i na ostatních ekonomikách. Nicméně čekáme, že z významnějších ekonomik se do recese dostanou jen Mexiko, Švýcarsko a Německo. Česko zahraniční ochlazení pocítí, ale i tak čekáme růst ekonomiky ČR kolem dvou procent,” uzavřel Brožka.

Analýza Société Générale také připomíná, že USA čekají příští rok na podzim prezidentské volby. V minulosti bývala recese statisticky potvrzená až po 8 až 12 měsících poté, co nastala. Z pohledu voličů je tak pravděpodobné, že recese bude potvrzena až po volbách.

Recese v USA nebyla deset let, ekonomika roste od konce roku 2009, kdy se jí podařilo vybřednout z velké krize, kterou v roce 2007 odstartovaly problémy na trhu hypoték.

Reklama

Výběr článků

Načítám