Hlavní obsah

Ekonomika roste o 4,4 procenta

PRAHA

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka se v prvním čtvrtletí zvýšil o 4,4 procenta. Zásadní podíl na tom mají výborné výsledky zahraničního obchodu, v porovnání s loňskem trochu zaostává spotřeba domácností. Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2004 ale ekonomika zpomalila.

Článek

"Růst české ekonomiky se zdá být stále silnější. Tvorba kapitálu se drží obdivuhodně dobře a zřejmě k ní velkou měrou přispívají i domácnosti svými investicemi do bydlení, což na druhou stranu vede ke slabší soukromé spotřebě," uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Spokojen s výsledkem je ministr financí Bohuslav Sobotka. "Vývoj HDP vnímám velmi pozitivně. Tento vývoj potvrdil naše očekávání. Struktura růstu HDP je navíc pozitivně ovlivněna lepším vývojem zahraničního obchodu a nižší spotřebou vlády," řekl Sobotka. Analytici ale tvrdí, že nižší spotřeba vlády v prvním čtvrtletí je dána probíhající vládní krizí, během níž se příliš neutrácelo.

V zahraničním obchodu ČR stále těží ze vstupu země do EU. "Aktivum obchodní bilance bylo v běžných cenách 22,8 miliardy korun a bylo nejvyšší za celou dobu existence samostatné České republiky," komentoval dobrý vliv výsledků zahraničního obchodu Český statistický úřad (ČSÚ), který ve čtvrtek údaje zveřejnil. 

Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška ale tento vliv v dalších obdobích nebude tak výrazný. Podle něj bude stále více zaležet na spotřebitelích a jejich ochotě utrácet.

Loni rostla ekonomika víc, než se odhadovalo

ČSÚ také opravil výsledky růstu HDP za předcházející roky. Podle nejnovějších údajů rostlo HDP v roce 2003 méně, než se uvádělo. Číslo se z původních 3,7 procenta snížilo na 3,2 procenta.

Na druhou stranu původní údaj za rok 2004 se nezvykle zvýšil. Z dřívějšího čtyřprocentního růstu se odhad vyhoupl na 4,4 procenta. Nové číslo je tak ještě překvapivější, protože už růst čtyři procenta byl nejlepší za posledních osm let.

Podobně výsledek za poslední čtvrtletí loňského roku, který byl původně 4,3 procenta, byl revidován na 4,6 procenta.

V porovnání s novým číslem tak ekonomika i přes dobrý výsledek na začátku roku 2005 nezrychlila. Analytici předpokládali, že v 1. čtvrtletí 2005 hospodářství zpomalí růst na čtyři procenta.

Analytici: neočekávaný výsledek

Výsledek 4,4 procenta je proto překvapivý. Ekonomové se shodují, že ačkoliv růst nedosahuje takových čísel, jako například Slovensko, je nečekaně vysoký. "Česká ekonomika nevídaně silně přidala v tempu růstu, když za první tři měsíce roku zvýšila objem přidané hodnoty o reálných 4,4 procenta v meziročním srovnání," uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní se zemi podařilo překonat Maďarsko i Polsko a "stala vývozním tygrem střední a východní Evropy," doplnila.

Analytik Komerční banky Jan Vejmělek si myslí, že zahraniční obchod bude tahounem ekonomiky i ve druhém čtvrtletí. "Ukončení vládní krize by se mělo promítnou do vyšších spotřeby vlády. Investiční aktivita zrychlovat nebude. Na základě předběžných údajů by se měl hospodářský růst ve druhém čtvrtletí udržet nad čtyřmi procenty," předpovídá Vejmělek.

Reklama

Související články

Ekonomika zrychlila růst na čtyři procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky vzrostl v roce 2004 o čtyři procenta v porovnání s rokem 2003. Je to lepší výsledek než očekávali analytici i státní...

Výběr článků

Načítám