Hlavní obsah

Ekonomika je v kondici, ale živnostníci skomírají či končí

Právo, Jindřich Ginter

Ekonomice se z pohledu celkových čísel daří slušně. Velké a střední podniky nestíhají výrobu. Totéž však nelze říci o živnostenském podnikání. Naopak, živnostníci v Česku skomírají. Potvrzují to nejnovější analytická data úvěrového registru CRIF – Czech Credit Bureau.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„V roce 2015 zahájilo podnikání 54 tisíc fyzických osob, což je nejméně za posledních deset let. Loni zároveň bezmála 51 tisíc živností zaniklo,“ sdělila Právu analytička CRIF Věra Kameníčková.

Přitom ještě před pěti lety se nově zaregistrovalo 80 tisíc fyzických osob podnikatelů, tedy o zhruba třetinu více než minulý rok. Nejvíce živnostníků ubylo v Moravskoslezském kraji.

Rok co rok se také zvyšují počty zbankrotovaných živnostníků. Loni jich už osm tisíc muselo hledat poslední záchranu před věřiteli v podobě bankrotu, což bylo meziročně o čtyři procenta více.

S truhlařinou praštil, jde raději do továrny

„Práce by byla, ale odběratelé nechtějí platit. Raději jdu proto do továrny vyrábějící z umělého vlákna sítě pro stavebnictví. Rozšiřují výrobu, hledají dělníky, tak tam jdu. Budu mít pravidelný režim a jistý příjem kolem dvaceti tisíc měsíčně, což je na poměry v regionu velmi slušné. Živnost zatím přeruším,“ svěřil se například Právu čtyřicetiletý truhlář žijící nedaleko Poličky.

To je řeč, která je mezi živnostníky i ve městech slyšet až příliš často. Práce by byla, ale spousta odběratelů neplatí. A je jedno, zda je odběratelem firma, jiný živnostník, nebo spotřebitel.

Buď se zákazníci vyrovnají s mnohaměsíčním zpožděním, nebo se vykrucují, že to či ono není, jak by mělo být, třeba že dokončený rodinný dům nebyl zameten, jak například oznámil důvod pro nezaplacení deseti procent celkové sumy jistý podnikatel stavbařům z České Lípy.

Najít zaměstnání je snadnější

„A pak se s takovým chytrákem suďte. Na to nemám čas ani lidi. Jeden rok mi pohledávky takto narostly k miliónu korun,“ popisuje padesátiletý živnostník Stanislav.

„Příčinou poklesu počtu živnostníků je to, že lidé nacházejí snadněji zaměstnání,“ potvrzuje Kameníčková. Podle ní od samostatného podnikání ale může odrazovat i obava z reálně vyššího zdanění a nižších daňových úlev.

Výběr článků

Načítám