Hlavní obsah

Ekonomická krize dovedla k sebevraždě 10 tisíc lidí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ekonomická krize vedla v Evropě a Severní Americe k nárůstu počtu sebevražd o více než 10 tisíc. Tvrdí to výzkumníci z Oxfordské univerzity a Londýnského ústavu pro hygienu a tropickou medicínu. Svoji studii zveřejnili v žurnálu British Journal of Psychiatry.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

„Existuje spousta pádných důkazů, které ukazují na to, že recese vedou ke zvýšení počtu sebevražd,“ komentoval pro BBC Aaron Reeves z Oxfordské univerzity, který se na studii podílel.

Výzkumníci analyzovali data z 24 zemí Evropské unie, Spojených států a Kanady. Zjistili „znatelný nárůst počtu sebevražd“ v době krize, kdy lidé ve velkém upadali do dluhů, přicházeli o práci a často také o bydlení.

Zatímco v Evropě do roku 2007 počet sebevražd klesal, do roku 2009 už zde byl 6,5procentní nárůst a tento zvýšený počet se udržel až do roku 2011. Na starém kontinentě tak v krizových letech spáchalo sebevraždu o 7950 lidí více.

V Kanadě to po roce 2008, kdy udeřila recese, bylo dalších 240 lidí, v USA 4750 lidí. Tam sice počet sebevražd rostl už předtím, ale s krizí růst výrazně zrychlil.

Některé evropské země ale tento trend vůbec nepostihl, jmenovitě Švédsko, Finsko a Rakousko. „Ukazuje to, že na vládní strategii potenciálně záleží,“ uvedl Reeves a dodal, že všechny tři zmíněné země investovaly hodně do programů, které pomohly lidem s návratem do práce, anebo jim dokonce přispívaly k platu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám