Hlavní obsah

EK varuje před přemrštěnými cenami roamingu

BRUSEL

Evropany může i letos po návratu z dovolené čekat hodně nepříjemné překvapení v podobě vysokého účtu za používání mobilního telefonu v zahraničí. Evropská komise v pondělí upozornila na to, že ceny za tzv. roaming jsou vesměs přemrštěné a zcela neprůhledné.

Článek

"Jsem přesvědčena, že operátoři mohou a musejí vytvořit lepší podmínky. Potřebujeme se dostat do situace, kdy spotřebitelům bude nabídnuto něco lepšího než dnes," prohlásila komisařka Viviane Redingová.

Sdělila, že od podzimu spustí webovou stránku, na které budou seřazeny roamingové tarify všech operátorů v EU, kterých je zhruba stovka. Lidé se tak aspoň dovědí, co je při cestování čeká.

Podle dostupných údajů se poplatky pohybují od 58 eurocentů za minutu, když volá finský předplatitel z Kypru domů, až po pět eur za minutu, které zaplatí polský předplatitel za telefonát z Malty. Poplatky za "roaming" jsou v průměru daleko vyšší než za domácí hovory, konstatuje EK, aniž by pro to existoval jasný důvod. Také rozdíly mezi nimi nejsou příliš pochopitelné.

Ukazuje se, že místní operátoři nadsazují velkoobchodní ceny pro cizí účastníky a nenabízejí jim běžné slevy. Jejich domácí operátoři pak konečnou maloobchodní cenu často bezdůvodně "napálí."

Například britský předplatitel zaplatí při telefonování domů z Itálie 1,47 eura za minutu; Fina bude stejná minuta stát 0,95 eura, Francouze jedno euro, Němce 1,29 eura a Čecha přijde dokonce na 1,62 eura.

Komise některé operátory prošetřuje

Mluvčí EK Martin Selmayr zdůraznil, že komise zatím nemá v úmyslu navrhovat nějaké předpisy; spíše by si přála, aby se národní regulátoři dohodli s operátory a začali na evropské úrovni koordinovat sami. "Trh by si měl poradit," uvedl s tím, že EK bude dál hlasitě poukazovat na jeho nedostatky a na diskriminaci spotřebitelů.

Mluvčí dodal, že se vytvoření internetových stránek protáhne na několik měsíců. Bude totiž třeba uvést přibližně 5000 cenových kombinací, které mobilní operátoři ve 25 zemích unie včetně Česka nabízejí.

Komise začala prošetřovat ceny služeb společností Vodafone Group PLC, mmO2 PLC a T-Mobile v Británii a Německu. Komise je obvinila, že si za velkoobchodní služby účtují přehnané ceny, případ ale zatím není uzavřen, připomněla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám