Hlavní obsah

EGAP se víc zaměří na podporu malých a středních podniků

– Praha

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) se zaměří na podporu malých a středních podniků. Pojišťovna také plánuje zjednodušení pojistného procesu. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). EGAP loni pojistil český export v hodnotě rekordních 72 miliard korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS)

Článek

EGAP se chce zaměřit na uplatňování podmínky 50procentního českého podílu na vývozní transakci. O tom bude státní pojišťovna diskutovat tento týden s bankami a exportéry.

„Je to v souladu se strategií podpory malých a středních podniků. Pokud silná skupina nebo společnost získá velkou zakázku, bude muset doložit český podíl. Povede to k tomu, že si bude muset vzít české subdodavatele,“ uvedl Kuba.

Pojistný proces má být nově jednodušší. „Nově bude obchodní případ řešit jeden konkrétní člověk, exportér bude přesně vědět, co po něm v jaké fázi schvalování chceme a po první předběžné žádosti bude relativně brzy, do devíti dnů, vědět, jestli je to pojistitelné,“ uvedl ředitel EGAP Jan Procházka.

Pojistný protikrizový produkt

EGAP přichází také s novým pojistným protikrizovým produktem pro malé a střední firmy. Tím je retailové pojištění exportních pohledávek, které umožní následný faktoring těchto pohledávek nebo použití pohledávek jako zástavy. To má umožnit pokrýt rizika zahraničních dovozců a především získat dodatečné zdroje provozního financování.

Podle ministra Kuby by tento produkt mohl být realizován buď pouze v EGAP, nebo ve spolupráci s komerčními pojišťovnami. „Každopádně by to byla možnost nových investic pro ekonomiku, uvolnily by se peníze pro malé a střední podniky,“ dodal Kuba.

Reklama

Výběr článků

Načítám