Hlavní obsah

Éčka mohou ovlivnit činnost dětí, hlásí nově některé obaly potravin

Novinky, toh

Od úterý se dostávají do obchodů potraviny s novým upozorněním o obsahu některých éček. Při nákupu některých bonbonů, želé či žvýkaček tak bude na obalu varování, že barviva obsažená v potravině mohou nepříznivě ovlivnit činnost a pozornost dětí.

Foto: Profimedia.cz

Éčka se nejčastěji používají při výrobě nejrůznějších cukrovinek.

Článek

„Právní předpisy povolují k výrobě potravin 42 barviv, nové ustanovení se týká pouze malé části z nich. Šest konkrétních barviv se používá zejména při výrobě nejrůznějších cukrovinek: bonbonů, želé, žvýkaček, dále pak při výrobě různých snacků či lupínků. Lze je najít i v cukrářských výrobcích, instantních nápojích, nealkoholických nápojích a přibarvují se jimi i alkoholické likéry,“ upozornila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Opatření na upozornění na obalu se týká konkrétně šesti druhů éček - E 102 (Tartrazin), E 104 (Chinolinová žluť), E 110 (Žluť SY), E 122 (Azorubin), E 124 (Ponceau 4R nebo též Košenilová červeň), E 129 (Červeň Allura).

Přestože je směrnice o upozornění na zmíněná barviva platná od úterý, v prodejnách to zákazníci ještě nemusí poznat. Obchodníci totiž mohou ještě doprodat potraviny vyrobené před tímto datem, tudíž bez povinného označení.

Inspekce na přítomnost éček v potravinách pravidelně dohlíží. Jen v loňském roce provedla takovýchto kontrol 2190, letos již 1317.

Reklama

Výběr článků

Načítám