Hlavní obsah

ECB udělá cokoli, aby podpořila inflaci, řekl Draghi. Euro následně oslabilo

Novinky, tov

Evropská centrální banka (ECB) udělá to, co musí, aby zvedla inflaci v eurozóně. Ve Frankfurtu to v pátek prohlásil guvernér ECB Mario Draghi. Podle ekonomů tak roste pravděpodobnost, že banka v prosinci oznámí ještě větší pumpování peněz do ekonomiky pomocí nákupů dluhopisů. V reakci na Draghiho slova oslabila společná evropská měna.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi při projevu ve Frankfurtu

Článek

„Pokud se rozhodneme, že současná politika k dosažení cíle nestačí, uděláme, co budeme muset, abychom zvýšili inflaci co nejrychleji,“ řekl Draghi.

O případném navýšení nákupu dluhopisů má ECB jednat 3. prosince, uvedla agentura Reuters.

Již na posledním říjnovém zasedání centrální banka vyjádřila svoji starost nad deflačními tlaky a pomalu rostoucí inflací. Spotřebitelské ceny v eurozóně v říjnu vzrostly oproti loňsku jen o desetinu procenta. „Zdravá“ inflace podle ECB je přitom těsně pod dvěma procenty.

Dopad i na Česko

Stagnace cen v eurozóně přes zahraniční obchod brzdí také inflaci v Česku - v říjnu ceny meziročně stouply jen o 0,2 procenta. ČNB proto uvažuje, že bude muset v intervencích s cílem oslabovat korunu vytrvat až do začátku roku 2017. [celá zpráva]

V reakci na Draghiho slova oslabilo euro vůči dolaru z EUR/USD 1,072 k 1,067.  Společná evropská měna oslabila také vůči britské libře a japonskému jenu. Kurz koruny k euru na prohlášení výrazněji nereagoval a drží se blízko 27,03 CZK/EUR.

Výnos dvouletého německého dluhopisu se ještě víc snížil do záporu na -0,38 procenta, což je nové historické minimum,“ upozornila analytička Raiffeisenbank Daniela Milučká.

ECB nakupuje od března státní dluhopisy v objemu zhruba 60 miliard eur (1,6 biliónu Kč) měsíčně. Informované zdroje agentuře Reuters minulý týden sdělily, že ECB zkoumá i možnost nákupů komunálních dluhopisů, tedy obligací měst či větších samosprávných jednotek.

Reklama

Související články

Pokles cen v eurozóně se zastavil

Spotřebitelské ceny v eurozóně zůstaly v říjnu meziročně beze změny. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v pátek zveřejnil Eurostat. V září se ceny snížily...

Výběr článků

Načítám