Hlavní obsah

ECB obnovila řeckým bankám přístup ke svým standardním úvěrům

Evropská centrální banka (ECB) obnovila řeckým bankám přístup ke svým standardním levným úvěrům. Vedení banky ve čtvrtek rozhodlo, že začne znovu přijímat řecké státní dluhopisy jako zástavu proti svým půjčkám a nebude přihlížet k vlastním požadavkům na kvalitu těchto zástav.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řecké banky ztratily přístup k úvěrům ECB za oficiální zápůjční sazbu, která je nyní na 0,1 procenta, před více než rokem. Nová řecká vláda tehdy protahovala jednání s věřiteli o novém záchranném programu a země stála na pokraji bankrotu. Banky v Řecku byly od té doby odkázány na program nouzové likvidity (ELA), kde podle informací agentury Reuters musely platit úrok kolem 1,5 procenta.

Mezinárodní ratingové agentury hodnotí řecké státní dluhopisy nadále známkami v neinvestiční kategorii a ECB požaduje, aby zástavy za její úvěry byly kvalitními aktivy. Banka ale v případě Řecka od tohoto požadavku upustila.

Jde o další krok k normalizaci situace Řecka a řešení dlouhotrvající dluhové krize v zemi. Ministři financí eurozóny se ke konci května dohodli, že Řecko bude moci dostat dalších 10,3 miliardy eur (278,8 miliardy Kč) z třetího záchranného programu, protože splnilo požadavky věřitelů na reformy. V úterý Evropský stabilizační mechanismus (ESM) uvolnil Řecku 7,5 miliardy eur z tohoto programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám