Hlavní obsah

Eastern Sugar chce od ČR další miliardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Britsko-francouzská společnost Eastern Sugar využila pravidla cukerní reformy a uzavřela tři cukrovary v ČR. Za to dostane od EU kompenzace dvě miliardy korun. Čtvrtinu z nich musí vyplatit postiženým zemědělcům. Od ČR nyní požaduje další miliardu za údajné škody, které jí způsobilo rozhodnutími Státního zemědělského intervenčního fondu.

Článek

Škoda, kterou firma vyčíslila na 991,9 miliónu korun, cukrovarníkům údajně vznikla rozhodnutími Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) při rozdělování rezervy cukerní kvóty v červenci 2003. Informoval o tom server Euro OnLine s odvoláním na dopis, který společnost zaslala ministerstvu zemědělství.

Firma se cítí být poškozena tím, že její cukerní kvóta byla krácena mnohem více, než odpovídalo podílu na trhu. Před vstupem do EU měla být všem cukrovarnickým skupinám snížena kvóta na výrobu cukru o deset procent. Podle ředitele Eastern Sugar CR Štěpána Hodače však byly kvóty upraveny tak, aby některým subjektům byly zvýšeny o desítky až stovky procent a Eastern Sugar, byla snížena o 33 procent, takže byla o 54 000 tun nižší než v předchozím období.

"Eastern Sugar se proti rozhodnutí o rozdělení rezervy, kdy společnost získala pouze 3250 tun, a nikoli 26 750 tun, jak bylo slíbeno, odvolala k prezidiu SZIF, které však její odvolání bez dostatečného odůvodnění zamítlo," uvedl Hodač.

Rozhodnutí byla v rozporu se zákonem

České soudy se rozdělením rezervní cukerní kvóty zabývaly už několikrát. Podle Eastern Sugar z rozsudků Nejvyššího správního soudu a Městského soudu v Praze vyplývá, že všechna rozhodnutí SZIF o rozdělení kvóty z rezervy byla nezákonná.

Do vládního rozdělování kvót na cukr před rokem 2004 několikrát zasáhl také Ústavní soud, který je na podnět poslanců a senátorů především z řad ODS, kteří kvóty považovali za nevhodný a netržní nástroj, několikrát zrušil či jejich rozdělování upravil.

Firma na uzavření cukrovarů vydělala

Tatáž firma uzavřela i dva cukrovary v Maďarsku a na Slovensku. Ve střední Evropě tak s tímto byznysem končí, utržené miliardové kompenzace vloží jinam, informované zdroje hovoří o investicích do produkce bioetanolu.

Česká republika tak přijde o zhruba čtvrtinu národní cukerní kvóty a zřejmě poprvé v historii ztratí soběstačnost v produkci cukru. Zemědělci, především na Hané, budou kvůli tomu muset h razantně omezit pěstování cukrové řepy.

Firma, která je společným podnikem britské Tate & Lyle a francouzské Saint Louis Sucre, letos už vysoudila v mezinárodní arbitráži proti ČR náhradu 27,2 miliónu eur (asi 760 miliónů korun) za údajnou diskriminaci při přidělování kvót. Topolánkova vláda tuto sumu zaplatila.

Demolice cukrovarů

Eastern Sugar ČR začátkem července oznámil, že v následujících dnech zahájí demolici svých cukrovarů v Hrochově Týnci na Chrudimsku, Němčicích nad Hanou na Prostějovsku a Kojetíně na Přerovsku. K likvidaci musí přistoupit, protože Státní zemědělský intervenční fond zamítl v květnu žádost firmy na úpravu restrukturalizačního plánu, která by společnosti umožnila cukrovary prodat.

SZIF již firmě Eastern Sugar přiznal nejvyšší možnou podporu z restrukturalizačního fondu EU na jejich uzavření. Podmínkou je ale podle fondu úplná demolice objektů.

Podle Hodače, ale tomu tak není,  neboť například v Maďarsku byla schválena přeměna cukrovaru v Kabě na výrobu bioetanolu při zachování plné restrukturalizační podpory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám