Hlavní obsah

Dva roky bude cena elektřiny stejná, láká domácnosti ČEZ

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Energetický gigant ČEZ navrhl změnu v prodeji elektřiny. Nabídl totiž zákazníkům odebírat elektřinu v roce 2010 za stejné peníze jako příští rok. Druhou možností je, že se ceny budou odvíjet od obchodování s elektřinou na energetické burze. Vyplynulo to z prohlášení společnosti na úterní tiskové konferenci.

Foto: Martin Peška, ČTK

Generální ředitel ČEZu Martin Roman

Článek

"Chceme vyšší míru vtažení zákazníků do procesu tvorby cen elektrické energie. Do teď byli zákazníci závislí na tom, jak se dařilo obchodníkům,“ řekl na tiskové konferenci ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

Poté ČEZ představil svůj model, který by měl do budoucna fungovat. Domácnosti a drobní podnikatelé se mohou přihlásit a zajistit si stabilní cenu elektřiny na rok 2010. Ta by měla být stejná jako v roce 2009. Společnost ji upřesní na začátku příštího roku.

Lidé se pro tuto možnost musí rozhodnout do konce února a zaregistrovat se na centrále společnosti. Ředitel ČEZu Martin Roman řekl, že firma chce využít toho, že nyní je elektřina na burze o třetinu levnější, než tomu bylo v létě.

ČEZ nabízí ještě druhou možnost, a to potenciálně upravovat ceny podle obchodování s elektřinou na energetické burze. „Podrobnosti tohoto nákupního schématu zveřejníme v následujících dnech,“ dodal Roman.

Na tomto modelu mohou zákazníci jak vydělat, tak samozřejmě prodělat. V tom případě musí využít měsíc nebo kvartál a cena se mu bude vždy v této době měnit.

Samozřejmě si zákazníci mohou jako tradičně počkat na závěr roku, kdy se cena upravuje jednorázově.

Vše záleží na burze

Konečné ceny elektřiny se odvíjí zejména od vývoje obchodování s energií na burze. Záleží tedy, za kolik se podaří jednotlivým subjektům elektřinu nakoupit.

Před několika dny společnosti oznámily, kolik budou domácnosti platit příští rok. ČEZ zdraží o 9,9 procenta, konkurenční E.ON až o 16,4 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám