Hlavní obsah

Důvěra v tuzemskou ekonomiku stoupla

Novinky, pit
Praha

Souhrnný index důvěry v domácí ekonomiku se v únoru v porovnání s lednem mírně zvýšil o 1,6 bodu na -2,6 bodu, a to především zásluhou zlepšení důvěry v průmysl a mezi spotřebiteli. Naopak ve stavebnictví a v obchodě došlo k poklesu důvěry. Ve srovnání s předchozím rokem je souhrnná hodnota indikátoru důvěry stále nižší, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Únorové výsledky sice naznačily určité zlepšení důvěry v domácí ekonomiku, ale ta však i nadále zůstává blízko bodu mrazu,“ uvedl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. K největší kladné změně důvěry došlo u průmyslových podniků a u spotřebitelů.

„V případě průmyslu zlepšení nastalo ve složce hodnotící budoucnost, což sebou nese riziko, že podniky se do budoucnosti dívají možná až příliš optimisticky,“ doplnil Novák.

Pokud jde o náladu spotřebitelů, i v tomto případě došlo k růstu indexu především z toho důvodu, že se jejich vnímání budoucích 12 měsíců zlepšilo. „Spotřebitelé se nicméně nadále obávají růstu cen a větší nákupy odkládají na neurčito,“ připomněl Novák.

„Z výsledku konjunkturálního průzkumu je patrné, že prorůstové impulsy domácí subjekty očekávají především ze zahraničí,“ sdělil Novák, podle nějž se však toto čekání může vymstít. Většina evropských zemí se totiž potýká s totožnými problémy jako Česko.

„Upírání se na lepší druhou polovinu letošního roku se tak jeví spíše jako zbožné přání než jako racionální odhad,“ zakončil analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám