Hlavní obsah

Důvěra v ekonomiku v prosinci vzrostla o 2,1 bodu

Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v prosinci meziměsíčně opět zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s listopadem vzrostl o 2,1 bodu. Za růstem stojí zvýšení důvěry podnikatelů i spotřebitelů. Ve srovnání s nízkou hodnotou v prosinci 2008 je souhrnný indikátor důvěry výše o šest bodů, uvedl Český statistický úřad.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Důvěra spotřebitelů se v prosinci proti minulému měsíci zvedla o 1,2 bodu, v meziročním srovnání s nízkými hodnotami roku 2008 je vyšší o 14,2 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli v prosinci vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické a zhoršení své finanční situace.

Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v prosinci proti minulému měsíci snížil. Podíl dotázaných, kteří mají v úmyslu spořit, se naopak zvýšil.

Důvěra podnikatelů se v prosinci proti listopadu proti zvýšila o 2,3 bodu. Mezi podnikateli důvěra vzrostla v průmyslu, ve stavebnictví i ve službách, naopak v obchodě se meziměsíčně snížila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů vyšší o 3,9 bodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám