Hlavní obsah

Dukovany neplánovaně odstavily čtvrtý blok

Novinky, tov
Aktualizováno

Jaderná elektrárna Dukovany ve středu neplánovaně odstavila čtvrtý blok kvůli nutné údržbě jednoho z hlavních cirkulačních čerpadel. V elektrárně zároveň končí plánovaná odstávka prvního bloku, která začala v květnu, informoval mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Foto: Jan Sucharda/ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Důvodem je údržba jednoho z šesti cirkulačních čerpadel pro eliminaci rizika případného výpadku. Tomu v tomto případě musí předcházet odstavení a částečně vychlazení výrobního zařízení. Blok přestal elektřinu vyrábět krátce před devátou hodinou,” upřesnil mluvčí k odstávce 4. bloku, která podle něj skončí v „řádu dnů”.

V elektrárně zároveň končí plánovaná odstávka prvního bloku, která začala 12. května. Důvodem byla výměna části jaderného paliva a další práce. Dodávky elektřiny do sítě z tohoto bloku by měly být obnoveny v následujících hodinách.

„Nyní je odstávka 1. bloku téměř za námi. O prázdninách by tak měly být v provozu všechny čtyři bloky. V jejich průběhu se budeme připravovat na plánovanou odstávku pro výměnu paliva na 4. bloku, která by měla začít v září,“ uvedl ředitel Dukovan Miloš Štěpanovský.

Dukovanská elektrárna se čtyřmi jadernými bloky a celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Poprvé začaly Dukovany dodávat elektrickou energii v roce 1985 a staly se tak první jadernou elektrárnou na českém území.

Reklama

Výběr článků

Načítám