Hlavní obsah

Dukovany nejsou připravené na další provoz, řekla Drábová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderná elektrárna v Dukovanech zatím není připravena na dlouhodobé prodloužení provozu. Na semináři Občanské bezpečnostní komise v Dalešicích to podle pátečního Deníku řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Ředitel výrobní divize ČEZ Ladislav Štěpánek však uvedl, že firma dělá vše pro to, aby Dukovany fungovaly i nadále.

O novou licenci by měl ČEZ požádat už příští rok. „Vážně hrozí, že provoz nebude prodloužen na deset let, ale třeba jen o rok nebo o dva. Možná se ale pletu, možná se provozovateli podaří splnit vše potřebné včas,” cituje list Drábovou.

Podle Štěpánka má firma zájem provozovat Dukovany do roku 2035. „Zatím to ale nevypadá, že by bylo ekonomicky výhodné jít až za tento rok,” dodal Štěpánek. Čtyři bloky elektrárny by se podle Štěpánka měly dočkat dalších 20 let života. Výstavbu pátého bloku nevyloučil, ale naznačil, že pro svoji nákladnost není příliš reálná.

Regionu hrozí sociální kolaps

„Životnost je dnes spíše právně-ekonomický pojem, na který je navázáno vždy desetileté povolení SÚJB k provozu jednotlivých výrobních bloků,” řekl dříve Novinkám mluvčí Dukovan Petr Spilka. První blok má povolení do konce roku 2015, druhý a třetí do roku 2016 a čtvrtý blok do konce 2017.

„Technicky nic nebrání dalšímu provozu dobře udržovaného zařízení. Pokud se už přestanou vyrábět některé náhradní díly a konkrétní dílčí zařízení (čerpadla, regulace, elektronika) by nebyla dál provozovatelná, přejde se včas na nový model zařízení. Takto lze postupovat u všech zařízení s výjimkou samotné nádoby reaktoru, která vyměnit nelze a technicky omezuje životnost na cca 70 let,” dodal.

Podle předsedy sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslava Jonáše by konec dukovanské elektrárny znamenal pro region velký sociální kolaps. Konkrétní dopady podle něj nabídne v příštím roce studie, na které sdružení spolupracuje s Karlovou univerzitou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám