Hlavní obsah

Dukovany dají na modernizaci 1,4 miliardy korun

Právo, Novinky, Petr Pokorný
DUKOVANY

Jaderná elektrárna v Dukovanech začala po dvaceti letech provozu s největší modernizací. Ve třetím bloku vymění systém kontroly a řízení, blok tak bude odstaven až 70 dní. Elektrárna chce, aby se výkon reaktorů do pěti let zvýšil o 4,5 procenta. Opravy budou stát 1,4 miliardy korun.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Vystřihovánky

Článek

"Mimořádnost a náročnost této odstávky spočívá v tom, že jde o nejrozsáhlejší a nejnáročnější modernizaci elektrárny Dukovany po 20 letech bezproblémového a bezpečného provozu," řekl mluvčí elektrárenské společnosti ČEZ Milan Nebesář.

Elektrárna měla mít původně životnost 40 let, provoz tak měl skončit v roce 2025. Už nyní se uvažuje o tom, že se bloky zmodernizují a provoz se o několik let prodlouží.

Vyšší životnosti elektráren je současným světovým trendem. Například v USA až na 60 let. S tím souvisí i zvyšování výkonu reaktorů. "V souladu s touto zahraniční praxí jsou nyní i Dukovany připravovány dosáhnout do pěti let zvýšení výkonu reaktorů až o 4,5 procenta. To umožní nejen nově instalovaná měřící a monitorovací technika, ale především nový typ jaderného paliva," řekl Nebesář.

Dukovany jsou spolehlivé

V elektrárně se mění také průtočné části nízkotlakých dílů parních turbín. Díky aplikaci nových poznatků z termodynamiky se zvýší účinnost přeměny energie až o 3,5 procenta.

Dukovany ročně dodají do sítě 13,6 terrawatthodin (TWh) elektřiny. Loni elektrárna pracovala nejspolehlivěji ve své historii. Ztratila 0,08 procenta výroby, což je asi šest hodin. Průměrné ztráty ve světě jsou desetinásobně vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám