Hlavní obsah

Drobil chce zrušit dotace na energii ze solárních elektráren

Právo, Martin Procházka

Pravděpodobný nový ministr životního prostředí ve vznikající vládě Pavel Drobil (ODS) chce jako ministr prosadit výrazné omezení nebo dokonce zrušení dotací na elektřinu ze slunečních elektráren.

Obyvatelům Nové Vsi obří solární elektrárna v sousedství nevadíVideo: Novinky

 
Článek

„Budu maximálně radikální. Byl bych nejradši, kdyby tam nebyly žádné dotace, pokud je to možné,“ uvedl Drobil. O celé věci chce však dále jednat. „Můžu být sice ekonomický liberál, ale jsem i právník a vím, že smlouvy platí. To znamená, že do určitého okamžiku musí být splněny, budu ale prosazovat razantní omezení dotací do této energie,“ dodal Drobil.

K zákazu výstavby nových fotovoltaických elektráren na „zelené louce“ vyzvalo minulý týden stát České sdružení regulovaných elektroenergetických společností. Rostoucí příspěvky na neregulované obnovitelné zdroje podle něj zatěžují rozpočty distributorů elektřiny.

Česká fotovoltaická průmyslová asociace se naopak bojí o budoucnost tohoto oboru podnikání v Česku. „Česká fotovoltaická průmyslová asociace v posledních týdnech sleduje všechny kroky spojené se situací ve fotovoltaickém průmyslu a vnímá je jako cílenou kampaň k likvidaci solárního byznysu v českém prostředí,“ řekla mluvčí asociace Zuzana Musilová.

Zaplatíme stovky miliard

Už nyní je podle šéfa Energetického regulačního úřadu Josefa Fiřta jasné, že si domácnosti a firmy budou muset kvůli dotovaným cenám elektřiny z obnovitelných zdrojů připlatit v následujících letech stovky miliard. Podle Fiřta to bude v následujících 20 letech činit téměř 400 miliard, některé odhady ale hovoří až o dvojnásobné částce.

Hlavní distribuční společnosti ČEZ, E. ON a PRE přestaly v únoru udělovat kladná stanoviska k připojení nových elektráren do přenosové soustavy. Provozovatel přenosové sítě ČEPS je k tomu vyzval kvůli možnému ohrožení bezpečnosti dodávek elektřiny.

„Pozastavení vydávání kladných stanovisek bylo dáno hlavně tím, že nastal obrovský přetlak žádostí o připojení nad tím, co je reálně možné učinit. Celá řada žádostí je totiž spekulativního charakteru. Nyní je nutné počkat, až se vyčistí skupina těch investorů s kladným stanoviskem, kteří své projekty skutečně realizují a připojí se,“ řekl Právu místopředseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček.

„Vzhledem k tomu, že stop stav pro nová kladná rozhodnutí nastal v únoru, lze očekávat, že i se stavebními řízeními by se všichni ti, kdo se skutečně připojit chtějí, připojili do konce roku, do té doby bude pravděpodobně stop stav trvat,“ dodal Němeček.

Platíme dvakrát více než Německo

„Výkupní cena z fotovoltaických elektráren v Německu je pro volně stojící solární instalace 6280 Kč/MWh, v ČR výkupní cena pro rok 2010 činí 12 150 Kč/MWh“, uvedl Němeček.

Ceny solárních technologií přitom výrazně klesají. Od příštího roku umožňuje zákon, aby ERÚ mohl měnit ceny elektřiny o více než pět procent ročně, jak tomu bylo dosud. Podle nového zákona přijatého ještě bývalou Sněmovnou může ERÚ snižovat výkupní ceny i nad tuto hranici, pokud by návratnost investice do takového zdroje byla kratší než 11 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám