Hlavní obsah

Dráhy po kritice změní postup výpočtu slev pro seniory a studenty

Novinky, tov

České dráhy začnou počítat státní slevy pro seniory a studenty z nejnižší dostupné ceny, nikoli výhradně z kilometrického tarifu. Na změně metodiky se dohodly minulý týden s ministerstvem dopravy, poté co na pro stát nevýhodný postup upozornila média. ČD předtím argumentovaly, že resort původní výpočet schválil jako správný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Od pátku 14. září budou systémy Českých drah nastaveny tak, že se budou prodávat zlevněné jízdenky z nejnižší dostupné ceny, nikoli výhradně z kilometrického tarifu. Z obvyklého jízdného se budou moci počítat až poté, co se doprodají akční jízdenky, uvedlo na dotaz Novinek v pondělí ministerstvo dopravy.

Slevy pro seniory a studenty ve výši 75 procent začaly platit od soboty 1. září. I za toto uplynulé období - tedy dva týdny - mají vykázat ČD kompenzaci od státu dopočítanou k nejnižší ceně.

„S Českými drahami jsme si vyjasnili, že 75procentní slevu mají poskytovat z nejnižších cen, za které nabízejí lístky na pokladně a nikoli z kilometrového tarifu, který může být vyšší. Chci, aby byly podmínky stejné pro všechny dopravce i cestující s nárokem na slevu,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Na postup ČD po 1. září upozornili mimo jiné konkurenční soukromí dopravci. O „šikovném” výpočtu drah informovaly minulý týden i Novinky.cz. [celá zpráva]

Slevy na jízdné
S prvním zářijovým dnem začaly platit výrazné slevy na jízdném, které na jaře schválila vláda. Týkají se cestujících od 6 do 18 let, studentů od 18 do 26 let a cestujících starších 65 let. Cestující těchto kategorií mohou nově využívat jízdenky se slevou 75 procent
Slevy platí pouze ve 2. třídě, jízdného v 1. třídě se vládní nařízení netýká
Podle vyhlášených podmínek budou moci využít slevu i cestující do zahraničí
„Státní slevu“ dostanou cestující, kteří na ni prokážou nárok, tedy včetně cizinců, kteří jsou v ČR např. na turistické cestě

Například na trase Praha–Ostrava stála 1. září akční jízdenka ČD 295 korun pro dospělého bez slev. Dráhy prodávaly v sobotu na tyto spoje jízdné pro důchodce za 121 korun, což znamená výpočet z jízdného 484 Kč. Z toho 363 korun doplatí stát. Pokud se slevy vypočítávají z akční ceny, doplatek státu je tak nižší. Kompenzace pro ČD i soukromé dopravce za slevy přitom podle odhadů dosáhnou necelých šesti miliard korun za rok.

Dráhy se hájily, že postupují správně. „České dráhy při stanovení 'státní' slevy ve výši 75 % ve vnitrostátní dopravě postupují v souladu a podle pokynů MD ČR a toto jízdné vypočítávají povinně ze skutečného obyčejného jízdného, tj. základního ceníku,” řekl před týdnem Novinkám mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Nicméně na konci minulého týdne proběhlo zmíněné jednání na ministerstvu a národní dopravce musel postup přehodnotit.

„Nadále bude u všech tarifikací striktně dodržována zásada obvyklého jízdného, tj. sleva se uplatňuje na jízdné, které by si zákazník v daný okamžik měl možnost koupit a které by pro něj mělo nejvyšší užitnou hodnotu - poměr cena/služba - ve druhé vozové třídě,“ upřesnila mluvčí MD Lenka Rezková.

Reklama

Související témata:

Související články

Českým drahám klesl zisk o 275 miliónů

Skupina České dráhy (ČD) v prvním pololetí vykázala zisk 262 miliónů korun. Uvedla to v páteční tiskové zprávě. Jde o 275 miliónů nižší zisk než v loňském...

Výběr článků

Načítám