Hlavní obsah

Drahý plyn a cigarety táhly inflaci vzhůru

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Opět k sedmi procentům se v meziročním srovnání vrátil v červenci růst cen. Zejména kvůli zdražování zemního plynu, regulovaného nájemného a tabákových výrobků se inflace dostala na 6,9 procenta. Vyplývá to z pátečních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Na aktuální inflaci je jasně vidět, že silná koruna není v cenách v obchodech ani v cestovních kancelářích příliš vidět. Například oblečení a obuv dovážené převážně v dolarech je ve srovnání s loňskem jen o jednu desetinu procenta levnější,“ komentovala čerstvá data analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle statistiků zemní plyn meziročně podražil o 27,7 % , čisté nájemné vzrostlo o 16,2 %, v tom v bytech s regulovaným nájemným o 25,0 % a v bytech s tržním nájemným o 2,9 %. Tabákové výrobky podražily o 12,3 %.

Vybrané zboží, které zlevnilo oproti červnu (v %)
oblečení1,5
obuv2,7
brambory24,4
plodová zelenina5,8

Ministerstvo financí před několika dny vydalo prognózu, v které počítá s průměrnou inflací pro letošní rok ve výši 6,1 procenta. „Celkově by se inflace měla držet v nadcházejících měsících poblíž současné úrovně, klesat by měla začít od října. Na konci roku vidíme inflaci kolem 5,4%. Ke 3,5% by se měla přiblížit až v druhé polovině příštího roku,“ doplnil analytik Komerční banky Jiří Škop.

Reklama

Výběr článků

Načítám