Hlavní obsah

Dráhy chtějí koupit 120 nových vlaků za téměř 15 miliard

Novinky, tov

České dráhy vyhlásily mezinárodní soutěže na dodávku 120 nových vlaků. Předpokládaná hodnota zakázky je 14,8 miliardy korun. V úterý o tom informoval mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Foto: ČD

Nové vlaky mají mít například prostor pro přepravu objemných zavazadel.

Článek

ČD nyní vypsaly dvě soutěže na dodávku až 60 moderních elektrických jednotek s kapacitou až 240 míst a stejný počet motorových jednotek s kapacitou až 120 míst.

„Vypsání dalších soutěží spadá do našeho plánu nabídnout krajům v případě uzavření smluv na zajištění dopravní obslužnosti po roce 2019 co nejrychleji moderní, bezbariérové vlaky vybavené audiovizuálním informačním systémem nebo wifi připojením k internetu,“ řekl šéf ČD Pavel Krtek.

Vítězný uchazeč mezinárodního tendru má ČD dodat moderní, klimatizované, nízkopodlažní elektrické jednotky s kapacitou až 240 míst k sezení určené pro obě hlavní trakční soustavy a pro rychlost až 160 km/h. V provozu bude možné spojit až tři jednotky do jednoho vlaku ovládaného jedním strojvedoucím s kapacitou cca 720 míst k sezení.

Všech 60 elektrických jednotek má vyjít na za zhruba 9,7 miliardy korun.

Dalších 60 jednotek mají být bezbariérové motoráky pro regionální linky s kapacitou 120 míst k sezení určené pro regionální a meziregionální dopravu. Jednotky mají být schopny provozu maximální rychlostí alespoň 120 km/h. Mezi požadavky je klimatizace, bezbariérový přístup a dveře ovládané tlačítky, které je možné blokovat ještě před rozjezdem vlaku, dostatečné prostory pro kočárky a jízdní kola. Odhadovaná cena těchto vlaků je 5,1 miliardy korun.

Dráhy se tendrem připravují na otevírání trhu, soutěže i na nové smlouvy o dopravní obslužnosti po roce 2019.

Skupina ČD při započtení osobní i nákladní dopravy vykázala za loňské hospodaření zisk 984 miliónů korun. Od státu a krajů dostávají dráhy ročně dotace kolem 14 miliard korun na provoz nevydělávajících tratí a zajištění dopravní obslužnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám