Hlavní obsah

Dovolené letos podraží kvůli palivovým příplatkům

Právo, Pavlína Röslerová, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože je kurz koruny vůči euru i dolaru silnější než před rokem, dovolená v zahraničí pro Čechy letos nezlevní. Naopak. Cestovní kanceláře si totiž k cenám leteckých zájezdů připočítávají zvýšený palivový příplatek. Ten vzrostl proti loňsku až o 560 korun.

Článek

O tuto částku zvýšila příplatek například cestovní kancelář Greece Tours Prague (GTP). Zatímco loni její klienti zaplatili za paliva 230 Kč na osobu starší dvou let, letos to je již 790 korun. Čtyřčlenná rodina si tak bude muset připlatit 3160 korun, o 2240 Kč víc než loni.

Kancelář v těchto dnech obesílá klienty, kteří odlétají do konce července, s upozorněním, že zmíněnou částku 790 korun na osobu je nutné doplatit. Doplatky se týkají i lodních lístků.

Jak v srpnu, zatím nejasné

Klienti, kteří odlétají s GTP v srpnu, zatím žádnou informaci nedostanou. "Udávané zvýšení cen je jasné právě jen do července. Na srpen se bude výše poplatků aktualizovat. Pohyb nejde odhadnout, může jít i o snížení," řekla Právu Antula Panaci, spolumajitelka GTP.

Největší cestovky na trhu si nyní za palivo pro lety po Evropě účtují příplatek 790 korun na osobu. Některé menší cestovní kanceláře ale chtějí po svých klientech za stejné lety jen 200 až 550 korun.

Odborníci: CK si účtují příliš

Podle většiny odborníků jsou palivové příplatky, které si dnes účtuje většina CK v Česku, neúměrně vysoké.

"Ceny zájezdů zůstávají na srovnatelné výši s loňskem. Cestovní kanceláře ale stále více vydělávají na zvyšování palivových příplatků," řekla Právu vedoucí jedné pražské zprostředkovatelské agentury, která prodává zájezdy více než dvou stovek CK. Podle ní jsou k zákazníkům, co se týká poplatků, ohleduplnější spíše menší cestovky, které si nemohou dovolit ztratit jediného klienta.

"Naší cestovní kanceláří jsou palivové příplatky účtovány ve výši, kterou určí přímo letecký dopravce. CK není tím, kdo výši palivového příplatku určuje," namítl mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko.

Cena zájezdu roste až o třetinu

Fischer rovněž navyšuje cenu zájezdu o příplatek bezmála osm set korun. Samotné České aerolinie, které CK využívá, si ale na svých pravidelných linkách účtují palivový příplatek 14 dolarů, tedy zhruba 330 Kč na osobu.

Celková cena leteckého zájezdu se tak proti ceně inzerované v katalogu může kvůli nejrůznějším poplatkům zvýšit až o třetinu. Za poslední rok se zvýšily i letištní poplatky. Kolem dvou set korun zaplatí cestující i za takzvaný bezpečnostní poplatek, který dopravci zavedli po teroristických útocích z 11. září 2001.

Benzín asi zlevní

Podle odborníků nelze odhadnout, jak rychle letečtí přepravci a cestovky zareagují na současnou stabilizaci cen ropy na světových trzích, řidiči na cestách o letní dovolené se však mohou těšit na levnější benzín u čerpacích stanic.

"Dá se očekávat, že ceny paliv budou letos v létě podobné jako před rokem," řekl Právu hlavní analytik Patria Finance David Marek. Cena Naturalu 95 by se tak mohla pohybovat kolem 29,50 Kč za litr. Za hranicemi ale bude benzín tradičně dražší.

Letošní zahraniční dovolené ale zlevňuje především výhodný kurz koruny vůči ostatním měnám. Silnější koruna nyní šetří peněženky českých turistů zvláště v dolarových oblastech. "Koruna je nyní vůči euru silnější o 5,6 procenta ve srovnání s červencem a srpnem minulého roku, vůči dolaru dokonce o téměř 11 procent," upozornil hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek.

Do cen zahraničních zájezdů se ale posílení koruny na historicky rekordní hodnoty promítá letos jen mírně, protože české cestovky nasmlouvaly ceny u zahraničních partnerů a vyhlásily je dávno před začátkem sezóny. Už letos však zlevní například fakultativní výlety nebo zapůjčení auta v místě zájezdu. Tyto služby se platí v místní měně.

Zisky tuzemských cestovních kanceláří byly loni nejvyšší v historii. Podle údajů analytické agentury Mag Consulting vydělaly kolem tří miliard korun, což představuje zhruba patnáctiprocentní meziroční nárůst.

Co není započítané v cenách zájezdů
Letištní taxyklasika, platily se vždy, jde o platbu za servis na "odletovém a cílovém" letišti (odbavení apod.), platí se za osobu.
Bezpečnostní připojištění letecké společnostireakce na 11. září 2001, jde o pojištění letadla proti teroristickým útokům, cena se účtuje na osobu.
Palivový příplateknovinka od roku 2005, reakce na stoupající ceny ropy, účtuje se na osobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám