Hlavní obsah

Dopravní prostředky stále táhnou růst průmyslu

PRAHA

Průmyslová výroba v listopadu meziročně vzrostla o 7,2 procenta. Stále se daří výrobě dopravních prostředků, kovů a hutních produktů. Kvůli růstu počtu nových zakázek ze zahraničí se bude výrobě dopravních prostředků dařit i v budoucnu. Růst průmyslu potrvzuje dobrý výkon ekonomiky.

Článek

"S výjimkou pouhých dvou měsíců trvá růst českého průmyslu již pět let. Na počátku roku 2005 se již zdálo, že průmysl vstupuje do útlumu. Ve druhé polovině roku však chytil druhý dech. Krom jiného se na tom podepsala i kolínská automobilka TPCA. I tak má již průmysl období největšího rozvoje za sebou. Například v průběhu roku 2004 růst dosahoval i více než patnácti procent," uvedla hlavní ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. 

Hlavním rysem českého průmyslu je orientace na těžký průmysl a na vývoz. Průmyslová produkce naopak nejvíce poklesla v oblasti oděvního průmyslu a méně se daří také výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a vody.

V porovnání s říjnem rostl v listopadu průmysl o 0,9 procenta.

Rostly i tržby

Podnikům se daří nejen vyrábět, ale i prodávat. Tržby z průmyslové činnosti se  meziročně zvýšily o 10,7 procenta. Nejvíce rostly výdělkypodnikům, které vyváží dřevo, elektřinu, plyn a vodu a dále potravinářské výrobky a nápoje a cigarety. Podnikům, které vyváží koks, ropu a oděvy, naopak tržby klesly.

Průměrná měsíční mzda v průmyslu v listopadu meziročně vzrostla o 5,2 procenta na 21 457 korun. Mzda nerosta příliš a to proto, že podnikům klesají zisky z vývozu, protože koruna posiluje, takže si nemůžou dovolit prudce zvyšovat mzdy.

Výhled do budoucna

Letos by měl průmysl vzrůst podle analytiků o dalších šest procent, a to především díky růstu výroby aut o 30 procent, také díky růstu německého průmyslu, kam většina českých podníků vyváží a z důvodu příchodu nových investorů.

Ekonomka Šichtařová dále uvedla, že s příchodem každého nového investora roste šance, že přijdou i další. Další dva roky budou stále ve znamení růstu průmyslu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám