Hlavní obsah

Dopravce Germanwings přepravil přes 5,5 miliónu lidí

Německý nízkonákladový dopravce Germanwings loni zvýšil tržby o více než 60 procent na téměř 400 miliónů eur (11,6 miliardy korun). Informoval ředitel komunikace Andeas Engel. Společnost přepravila více než 5,5 miliónu pasažérů, což je o 57 procent více než v roce 2004. V počtu cestujících tak Germanwings loni předstihly například českého národního dopravce ČSA.

Článek

V ročním průměru Germanwings dosáhly 83procentního vytížení letů. Operativní výsledek byl po celý rok pozitivní, odpovídal podnikovému plánování na rok 2005, dodal. Konkrétní výši zisku ale nesdělil.

Počet zaměstnanců vzrostl o více než 53 procent ze 459 lidí na konci roku 2004 na současných 704 osob. Firmu Germanwings vlastní společnost Eurowings, jejímž 49procentním vlastníkem je německá Lufthansa.

Letos Germanwings plánují zvýšení počtu přepravených osob zhruba o 36 procent na více než 7,5 miliónu. Obrat by měl překročit 570 miliónů eur (asi 16,5 miliardy korun).

Letecká společnost spojuje SRN ve všech směrech

V prvních dvou a půl letech po založení se Germanwings soustředily na výstavbu základny na letišti mezi Kolínem a Bonnem a základny ve Stuttgartu. Loni přibyly linky z Berlína- Schönefeldu a z Hamburku. Společnost Germanwings tak pokrývá západ, jihozápad, sever a severovýchod Německa.

Zatímco ještě minulou zimu disponovaly Germanwings 15 letadly, v zimě 2005/06 létají s 22 airbusy. Dva z nich slouží jako rezervní letadla, která jsou nasazována například v případech, kdy mají některé stroje vlivem špatného počasí zpoždění.

Dopravce loni objednal 18 nových letadel typu A319 za téměř miliardu eur (29 miliard korun). Tyto stroje by měly být dodávány od letošního roku, měly by nahradit část současné flotily a umožnit její další rozšiřování. Do roku 2008 by měl počet letadel vzrůst na 35.

Do Prahy létají Germanwings z Kolína a Stuttgartu. Loni oznámily, že do Prahy začnou létat také z Berlína, spoj ale zatím nezahájily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám