Hlavní obsah

Domácnosti si příští rok připlatí za elektřinu i za plyn

Praha
Aktualizováno

Elektřina pro domácnosti příští rok zdraží v průměru o 2,4 procenta, což oproti letošnímu roku může být až o 1900 korun ročně více. Zdraží i plyn, jehož regulovaná složka ceny průměrně stoupne o 4,13 procenta, což odpovídá navýšení až o 1200 korun ročně. Vyplývá to z údajů, které představil Energetický regulační úřad (ERÚ). Ceny pro odběratele energií se budou lišit podle jednotlivých regionů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Domácnosti si elektřinu i za plyn opět připlatí.

Článek

Největší zdražení elektřiny podle ERÚ chystá Pražská energetika (PRE), u níž úřad očekává zvýšení cen pro domácnosti o 3,7 procenta. E.ON, který působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, by měl podle ERÚ zdražit elektřinu domácnostem o 2,4 procenta, ČEZ o 2,1 procenta.

Domácností, které elektřinu nevyužívají ani k vytápění, ani k ohřevu vody, se podle ERÚ dotkne zdražení proudu nejméně. Klienti E.ON podle úřadu zaplatí ročně proti letošku o 235 korun víc, klienti ČEZ o 268 korun víc a klienti PRE o 489 korun víc. Domácnosti s nejvyšší spotřebou elektřiny, které využívají k vytápění elektrické přímotopy, zdražení zasáhne nejcitelněji. Podle ERÚ se zákazníkům E.ON roční náklady zvýší o 1320 korun, zákazníkům ČEZ o 1854 korun a zákazníkům PRE o 1175 korun.

Pokud jde o plyn, určit celkovou cenu je podle ERÚ obtížné, protože cena samotné komodity závisí na cenových politikách jednotlivých dodavatelů, které se od sebe velmi liší. Podle odhadů úřadu by se ale zdražení mělo pohybovat kolem 2,75 procenta. V takovém případě by se roční náklady domácností, které využívají plyn pouze na vaření, zvýšily průměrně o 94 korun. Roční náklady rodinného domu, kde se plyn využívá k topení, ohřevu vody i vaření, by se zvýšily o 1221 korun.

Malým podnikatelům se ceny elektřiny zvýší průměrně o 3,1 procenta. I zde se ale budou ceny lišit podle regionů. Podle ERÚ poroste zejména regulovaná složka ceny elektřiny, do které patří mimo jiné podpora obnovitelných zdrojů energie. Celkem se regulovaná složka v příštím roce zvýší o 9,4 procenta. Její zvýšení bude částečně vyvažovat pokles obchodních marží.

Zdražení kvůli podpoře obnovitelných zdrojů

Zásadní dopad na zvýšení ceny elektřiny má podle ERÚ podpora elektřiny z obnovitelných zdrojů. Rostla totiž výroba elektřiny z dokončených fotovoltaických elektráren, z bioplynových stanic a ze zdrojů spalujících biomasu.

V příštím roce vzroste cena na pokrytí nákladů spojených s výrobou energie z alternativních zdrojů na 583 korun za megawatthodinu, což je o 39,1 procenta více než letos. Tato částka vychází podle Vitáskové z předpokladu, že vláda schválí státní příspěvek na obnovitelné zdroje ve stejné výši jako letos, tedy 11,7 miliardy korun.

Naposledy elektřina pro domácnosti zlevnila v roce 2010, následně kvůli boomu dotovaných solárních elektráren její cena nezanedbatelně stoupla. V letošním roce činil růst pro domácnosti přes tři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám