Hlavní obsah

Domácnosti navýšily své dluhy na 900 miliard

Praha

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí během února stouplo zhruba o 12 miliard korun na 896,2 miliardy Kč. Za posledních 12 měsíců domácnosti zvýšily své zadlužení o více než 151 miliard korun. Vyplývá to z úterních údajů České národní banky (ČNB).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Po lednovém růstu zadlužení podniků o 4,4 miliardy korun na 1,014 biliónu Kč, kdy dluhy podniků poprvé překonaly hranici jednoho biliónu korun, zaznamenala únorová zadluženost podniků pokles o téměř 12 miliard korun na 1,002 biliónu Kč.

Jednodenní vklady domácností v únoru meziměsíčně vzrostly o 16,6 miliardy korun na 744,75 miliardy Kč. Vklady domácností s výpovědní lhůtou, mezi které patří například termínované vklady, klesly o více než 340 miliónů korun na zhruba 452 miliard korun.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, jež zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spořitelní družstva.

Reklama

Výběr článků

Načítám