Hlavní obsah

Domácnosti dluží 1,18 biliónu korun

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V červenci opět stouply dluhy tuzemských domácností u bank a finančních institucí. Proti červnu vzrostly o pět miliard na 1,183 biliónu korun. Informovala o tom Česká národní banka (ČNB).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ve srovnání s loňským červencem pak zadlužení domácností vzrostlo o 45,1 miliardy korun.

Úvěry domácnostem vykazují podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta v posledních měsících relativně stabilní růst mezi čtyřmi až pěti procenty, a výrazně se tak odlišují od úvěrování nefinančním podnikům, kde je růst v posledních měsících nulový, či dokonce záporný.

„Růst úvěrů domácnostem je na druhou stranu výrazně nižší než v předkrizových letech či v samotném roce 2008, kdy úvěry rostly meziročně kolem 30 procent,“ sdělil Novák. Z tohoto pohledu je tempo růstu úvěrů nízké a ani celková zadluženost domácností není z toho pohledu nikterak znepokojivá.

Jde stále o poměrně bezpečné zadlužování, které má navíc charakter dlouhodobé investice
Petr Kříž, společnost PwC ČR

Růst zadlužení českých domácností tvoří z největší části hypotéky, kterým historicky nejnižší sazby přejí. „Na druhou stranu opatrnost bank při jejich poskytování a již o něco větší zkušenost a vyzrálost českých domácností jsou určitou zárukou, že jde stále o poměrně bezpečné zadlužování, které má navíc charakter dlouhodobé investice,“ uvedl Petr Kříž ze společnosti PwC ČR. Jak připomněl, ve srovnání s vyspělejší západní Evropou je naše zadlužení stále poměrně nízké.

Zadlužení podniků klesá

Pokud jde o podniky, u nich se červencová zadluženost proti červnu snížila o 3,9 miliardy korun na 964,3 miliardy korun. V meziročním srovnání se jednalo o pokles o 409 miliónů korun.

Pohled na úvěrovou aktivitu u podniků by za poslední měsíce mohl naznačovat stagnaci. „Ve skutečnosti banky poměrně aktivně usilují o nové klienty z řad firem. Ty však mnohdy nesplňují přísné podmínky nebo se stále bojí se více zadlužit,“ doplnil Kříž.

Reklama

Výběr článků

Načítám