Hlavní obsah

Dolu Dukla v Havířově hrozí útlum

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVÍŘOV

Budoucnost Dolu Dukla v Havířově na Karvinsku je nejistá. Odboroví předáci se obávají, že již příští rok by šachta mohla jít do útlumu, což by znamenalo likvidaci 1600 přímých pracovních míst. Ačkoli vedení OKD ještě o budoucnosti dolu nerozhodlo, připravují odbory první protestní akci.

Článek

"Na pracovní schůzce nám předseda představenstva OKD Josef Goj naznačil, že těžba Dolu Dukla je ztrátová. O tom, zda šachta půjde příští rok do útlumu, nebo zda bude těžit alespoň do roku 2009, rozhodne představenstvo OKD koncem února," řekl Právu předseda odborů Dolu Dukla Karel Zábojník.

Dodal, že z 1600 zaměstnanců by v případě zastavení těžby na Dukle našlo uplatnění na jiných šachtách asi šest stovek. Podle něj má Důl Dukla čtyři milióny tun vytěžitelných zásob koksovatelného uhlí, takže by mohl dávat lidem práci ještě nejméně do roku 2011.

OKD ztráty potvrdila

Předseda představenstva OKD Josef Goj potvrdil, že těžba na Dole Dukla je dlouhodobě ztrátová, proto se firma začala zabývat možností útlumu šachty, představenstvo OKD ale zatím záměr útlumu neprojednávalo.

"Vše je ve stádiu zpracování analýz a studií, které řeší veškeré možné dopady tohoto kroku," řekl Goj. Informace o brzkém hromadném propouštění jsou však podle vedení OKD zcela nepravdivé, mnohé pracovní kolektivy by v případě útlumu přešly na jiná pracoviště. "Vyřešili bychom tak nedostatek kvalifikovaných hornických profesí, s nímž se dlouhodobě potýkáme," uvedl ředitel pro lidské zdroje OKD Lubomír Langr. Další pracovníci by byli zaměstnáni při následné technické likvidaci dolu.

Demonstrace se chystá na 8. února

Závodní výbor odborů Dolu Dukla připravuje na 8. února demonstraci před budovou OKD v Ostravě. "Informovali jsme o tom i další závodní výbory. Věřím, že nás podpoří," řekl odborový předák Zábojník. Situací kolem Dukly se zabýval i Koordinační odborový orgán OKD. Jeho předseda Miroslav Syrový Právu řekl, že ve středu má k problému první jednání s vedením OKD: "Podle výsledků schůzky pak rozhodneme, jak budeme dále postupovat." Možný útlum těžby na Dole Dukla je také jedním z bodů programu středečního zasedání rady Odborového svazu pracovníků hornictví. "Už nyní mohu říci, že určitě se postavíme za udržení zaměstnanosti v regionu," prohlásil na dotaz Práva šéf svazu Jan Sábel.

Zastupitelé města Havířova, kde se nezaměstnanost dlouhodobě pohybuje na úrovni 18 až 19 procent, v pondělí schválili otevřený dopis premiérovi Jiřímu Paroubkovi. Požádali jej, aby se vláda "tímto nepříznivým vývojem zabývala a přijala opatření k eliminaci zrychleného útlumu v OKD". Město má totiž signály i o útlumu dalších důlních podniků v okolí Havířova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám