Hlavní obsah

Dohoda o pomoci Řecku neexistuje, vyvrátila dohady EK

Mluvčí Evropské komise Jonathan Todd popřel zprávu tisku o dohodě členských zemí eurozóny o finanční pomoci zadluženému Řecku. Dodal ale, že komise je v případě potřeby připravena učinit nezbytné kroky.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Finanční problémy Řecka značně zamávaly s kurzem jednotné evropské měny vůči dolaru. (na obrázku euromince s řeckým motivem na rubu

Článek

"Komise je připravena konat, pokud to bude nezbytné. Technické práce pokračují a ještě nebyly dokončeny. Všechno ostatní jsou spekulace," odpověděl podle agentury Reuters mluvčí na dotaz ohledně dohody o pomoci Řecku.

Britský list Guardian v sobotu uvedl, že členské země eurozóny se dohodly na pomoci Řecku v hodnotě až 25 miliard eur (téměř 640 miliard korun) ve formě úvěrů a úvěrových záruk. Dodal, že pomoc je součástí balíku opatření na podporu eura a poskytnuta by měla být pouze v případě, že o ni Řecko požádá, protože nebude schopno refinancovat své půjčky. Balík opatření bude podle listu dokončen na pondělním zasedání ministrů financí eurozóny.

Řecko mělo loni rozpočtový deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu, což je asi dvakrát tolik, než se předpokládalo. Pravidla Evropské unie povolují mít rozpočtový deficit do tří procent HDP. Atény slibují, že letos schodek sníží na 8,7 procenta HDP.

Řecká vláda hodlá v rámci boje s vysokým zadlužením snížit mzdy veřejných zaměstnanců, zmrazit důchody a zvýšit daně. Země se kvůli těmto plánům potýká s rozsáhlými stávkami.

Eurozóna nyní kvůli rozpočtovým problémům některých členských zemí zvažuje vytvoření vlastního měnového fondu, který by mohl státům v nouzi poskytovat půjčky a jehož pravomoci by byly srovnatelné s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám