Hlavní obsah

Dodávky ruského plynu na Slovensko klesly o polovinu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Aktualizováno

Dodávky zemního plynu z Ruska na Slovensko klesly přibližně o polovinu, potřeby slovenských domácností a firem ale navzdory tomu zůstávají pokryty. Novinářům to ve středu řekl slovenský premiér Robert Fico.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Předseda slovenské vlády zdůraznil, že dodávky plynu pro domácnosti a firmy jsou nadále garantované z plných zásobníků. „Je to rovněž díky možnosti brát plyn ze Západu, z České republiky a z Rakouska,“ dodal Fico. Pokud bude pokles dodávek pokračovat, premiér chce svolat mimořádné zasedání slovenské vlády.

Fico nepočítá s úplným uzavřením kohoutků, protože ruskému dodavateli by tím vznikly velké škody. Gazprom chce pravděpodobně zredukovat množství plynu v Evropě, protože momentálně je plynu tolik, že Evropská unie může pomáhat Ukrajině zpětnými dodávkami této suroviny. Maďarsko minulý týden oznámilo, že zastavuje dodávky plynu na Ukrajinu, ale Slovensko v nich nadále pokračuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chceme koordinovat tuto situaci s Evropskou komisí, kde nevylučuji, že budeme vyvíjet tlak na osobní setkání, protože Slovensko bude potřebovat spolupráci v evropském prostoru,“ konstatoval Fico.

Ruská plynárenská společnost Gazprom ale tvrdí, že dodává plyn do Evropy podle dohodnutých kontraktů a pokles se týká pouze takzvaného dodatečného objemu v souvislosti s naplňováním vlastních zásobníků Gazpromu.

Slovenský plynárenský průmysl oznámil, že v zásobnících má uloženo před 1,5 miliardy metrů krychlových plynu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám