Hlavní obsah

Do USA se může vrátit recese, varoval bývalý šéf centrální banky

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze Spojených států se ozývají další hlasy, které varují před dvojitou recesí, tedy dalším pádem tamní ekonomiky. Tentokrát přišel s upozorněním bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan

Článek

Hospodářství USA podle pátečních údajů tamních statistiků výrazně zbrzdilo svůj růst ve druhém čtvrtletí letošního roku. To právě může naznačovat nastupující druhou recesi, řekl v televizním rozhovoru. [celá zpráva]

Greenspan vedl Fed od roku 1987 až do roku 2006, kdy odešel do důchodu. Tehdy jej nahradil dosavadní šéf centrální banky Ben Bernanke.

Greenspan si vysloužil ostrou kritiku za to, že na přelomu milénia nechal úrokové sazby příliš nízko. To vyústilo v boom takzvaných krizových hypoték. Ty byly poskytovány málo bonitním klientům, kteří později neměli na splácení úvěru. Jelikož se v roce 2008 objevily desetitisíce takových lidí, začala hypoteční a následně finanční krize. Kvůli těmto problémovým hypotékám totiž mělo mnoho bank finanční potíže.

„Ekonomický růst si dal pauzu, jde tedy o slabý růst, což se tváří jako recese,“ komentoval Greenspan. Podle něj je pravděpodobné, že se recese vrátí. Nejlepším ukazatelem stavu ekonomiky jsou prý ceny nemovitostí. To se mimo jiné potvrdilo v předešlých letech, kdy ceny domů dramaticky klesaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám