Hlavní obsah

Do řetězců se vrátil český česnek, lidé si rádi připlatí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První obchodní řetězce zařadily do své nabídky tuzemský česnek, aby vyšly vstříc rostoucí poptávce po této tradiční zelenině. Ještě letos na jaře bylo takřka nemožné český česnek v obchodech sehnat, jelikož tuzemští pěstitelé v předchozích letech kvůli levným dovozům ze zahraničí od pěstování česneku upustili. Český česnek je v obchodech dvakrát dražší než čínský.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Český česnek od října prodávají například supermarkety Billa, které dosud prodávaly pouze česnek dovážený ze zahraničí. „O prodej českého česneku jsme dlouhodobě usilovali, ale místní producenti tento artikl dočasně neměli v nabídce,“ sdělila mluvčí Billy Gabriela Bechynská.

Tuzemský česnek je od září k dostání také ve vybraných hypermarketech a nyní i supermarketech Albert. V nabídce ho mají také prodejny Tesco. „Prodeje českého česneku jsou stabilní a odpovídají našemu očekávání. I přes cenu, která je více než dvakrát vyšší než u česneku zahraničního, je skupina zákazníků, kteří český česnek vyhledávají právě kvůli jeho chuti,“ uvedla Simona Caidlerová z obchodního řetězce Albert.

Český produkt pokryje desetinu spotřeby 

Například Billa prodává český česnek balený po 250 gramech za 59,9 koruny, za kilogram tedy lidé zaplatí 240 Kč. Kilogram čínského česneku ve volném prodeji stojí 119,9 Kč a čtyřistagramové balení čínského česneku prodávaného pod privátní značkou Clever přijde na 49,9 Kč. Za stejnou cenu Billa prodává i česnek ze Španělska, tentokrát v balení po 250 gramech.

Roční spotřeba česneku v Česku se pohybuje mezi 6500 a 7000 tun. Čeští profesionální pěstitelé přitom v posledních letech vyprodukují jen zhruba 700 tun této plodiny ročně, většina česneku se do země dováží, především z Číny. Například loňská celková produkce česneku zahrnující produkci zelinářů i domácností dosáhla podle Českého statistického úřadu 1457 tun.

V posledním roce až dvou dochází ke změně v myšlení českého zákazníka ve prospěch českého daleko kvalitnějšího česneku.
šéf Zelinářské unie

„S dodavatelem, který pro nás na objednávku česnek vypěstoval, jsme se na množství dodávek předem domluvili a pro prodejny, kde česnek nyní prodáváme, je ho dostatečné množství. Český česnek určitě budeme prodávat i v příštím roce,“ podotkla Caidlerová. Problémy se zásobováním českým česnekem zatím nemají ani Billa a Tesco.

Ještě v roce 1995 bylo Česko jen na základě toho, co vypěstovali zelináři, v produkci česneku soběstačné. Česnek se tehdy pěstoval na téměř desetkrát větší ploše než nyní. V důsledku levných dovozů převážně z Číny, kterým nebylo možné konkurovat, pěstitelé od pěstování česneku postupně upustili. Následně také začala stoupat cena dováženého česneku.

„V posledním roce až dvou dochází ke změně v myšlení českého zákazníka ve prospěch českého daleko kvalitnějšího česneku, což se projevuje v tlaku na pěstitele směrem ke zvýšení ploch,“ uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Zvýšení ploch je podle něj ale limitováno nedostatkem sadby česneku, takže je zatím pozvolné. „Plochy při trvalém zájmu o kvalitní český česnek se budou zvedat několik roků, minimálně čtyři až šest let,“ upozornil.

Anketa

Jaký česnek si koupíte raději?
Český
97,9 %
Dovezený z Číny
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23971 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám