Hlavní obsah

Do nových elektráren dá ČEZ až 100 miliard korun

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Energetická skupina ČEZ investuje do roku 2015 devadesát až 100 miliard korun do stavby dvou nových elektráren v Ledvicích a Počeradech a do kompletní obnovy elektráren v Tušimicích a Prunéřově.

Článek

Celkem tak do 10 let obnoví 45 procent současného výkonu uhelných elektráren. U nových elektráren se počítá s životností 40 let, u obnovených je to 25 let.

Podle člena představenstva ČEZ Jiřího Borovce budou mít obnovené a nově vystavěné elektrárny instalovaný výkon zhruba 2900 megawattů. Zbývající výrobu elektřiny zvažuje ČEZ produkovat z plynových či jaderných zdrojů. ČEZ zvažuje výstavbu či obnovu i dalších uhelných zdrojů, rozhodnutí však závisí na budoucnosti ekologických limitů na těžbu uhlí.

"Vzhledem k omezeným zdrojům uhlí nemohou být obnoveny uhelné zdroje v současném rozsahu. Nyní mají naše uhelné elektrárny kapacitu přes 6000 MW, připravované projekty jsou o velikosti zhruba 3000 MW. Během zhruba dvaceti let tak postupně poklesne objem elektřiny vyráběné v uhelných elektrárnách na polovinu," dodal Borovec.

Limity v současné době důlním firmám nedovolují těžit v severočeské pánvi za stanovenými hranicemi. Jejich prolomení nepodporují ani místní obyvatelé. Ve variantě, která nejvíce spoléhá na hnědé uhlí, Borovec odhaduje celkovou obnovu či výstavbu až 4500 MW. ČEZ, který je nejvýznamnějším výrobcem elektřiny v České republice, provozuje 13 hnědouhelných, jednu černouhelnou, dvě jaderné a desítky vodních elektráren. Firma vlastní také jednu sluneční a dvě větrné elektrárny. Loni vyrobila 61 terawatthodin elektřiny, téměř tři čtvrtiny tuzemské produkce. Zhruba třetinu elektrické energie firma vyvezla.

Smlouva s SD za 150 miliard

Pro projekty obnovy elektráren v Tušimicích a Prunéřově a novou elektrárnu v Ledvicích má ČEZ zabezpečeny dodávky uhlí od Severočeských dolů (SD). Podle Borovce byl v těchto dnech podepsán dodatek ke smlouvě na nákup uhlí z roku 1997, který nově upřesňuje kvalitu paliva od dolů a hlavně prodlužuje platnost smlouvy do roku 2052 z původního data 2030.

Celkový objem dodávaného paliva se nezměnil, rozložením původní smlouvy do delšího období si ČEZ zajistil palivo pro své tři budoucí uhelné elektrárny po celou dobu jejich životnosti. Hodnota kontraktu podle Borovce dosahuje 150 miliard korun.

S zlepšila výhled ratingu

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zlepšila výhled úvěrového ratingu ČEZ na pozitivní ze stabilního.

Dalším krokem nyní může být zvýšení samotné ratingové známky. S potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků ČEZ stupněm BBB+.

"Revize výhledu odráží očekávání, že silná finanční pozice ČEZ a zlepšující se regulační i tržní prostředí na klíčovém trhu v České republice vyváží negativní důsledky expanzívní strategie společnosti," prohlásil úvěrový analytik S Andreas Zsiga. Expanze společnosti převzetím distribučních firem v Rumunsku a Bulharsku je podle S všeobecně rizikovější než současné aktivity ČEZ a přináší nové integrační úkoly pro vedení firmy. Zsiga uvedl, že zvýšení ratingu ČEZ by vyžadovalo silnou finanční výkonnost, další zlepšení regulačních a tržních podmínek v ČR a úspěšnou integraci převzatých firem.

ČEZ loni koupil tři rozvodné firmy v Bulharsku za téměř devět miliard korun. V Rumunsku pak vyhrál soutěž na prodej distribuční společnosti Electrica Oltenia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám