Hlavní obsah

Do Davosu letos nepřijedou Trump, Mayová ani Macron

Ve švýcarském horském středisku Davos v úterý začne už 49. zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Letos na něm bude chybět řada šéfů velmocí, kteří řeší domácí krize. Mezi třemi tisíci účastníky naopak bude i český premiér Andrej Babiš nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ekonomické fórum ve švýcarském Davosu provázejí opět přísná bezpečnostní opatření.

Článek

Kvůli problémům kolem financování vládních úřadů nepřijede prezident USA a kritik globalizace Donald Trump. Americkou delegaci poté měli vést ministr financí Steven Mnuchin a ministr zahraničí Mike Pompeo, ale nakonec byla účast zástupců americké administrativy zrušena úplně. Svou účast odřekl kvůli protestnímu hnutí takzvaných žlutých vest i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Okolí kongresového centra v Davosu

Britská premiérka Theresa Mayová zase má dost starostí s hledáním konsenzu ohledně brexitu. Čínský prezident Si Ťin-pching do Alp vyšle viceprezidenta Wang Čchi-šana. Čína se aktuálně potýká se zpomalením ekonomického růstu, obchodní válkou s USA či kauzou Huawei. Nepřítomnost čtyř jmenovaných státníků podle CNN ukazuje současný svět „ve stavu krize”.

Na poslední chvíli zrušil účast také například prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa, a to poté, co v zemi vypukly násilné protesty. Místo něj jede ministr financí.

Hlavní téma: Globalizace

Fóra v Davosu se od 70. let minulého století každý rok účastní špičky světové politiky, vrcholní manažeři, bankéři, podnikatelé, ekonomové a další elity. Letos mezi hosty nebude chybět ani český premiér Andrej Babiš. Diskuse a proslovy mocných tohoto světa se letos mají točit kolem témat jako globalizace a budoucnost planety Země, ale i dalších aktuálních problémů.

„Davosu bude dominovat vysoká úroveň obav o burzy, ze zpomalení růstu a mezinárodní politiky,” řekl podle agentury Reuters hlavní ekonom poradenské firmy IHS Markit Nariman Behravesh.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Ozbrojený švýcarský policista v Davosu

Zakladatel WEF Klaus Schwab minulý týden řekl, že fórum se letos chce soustředit na řešení dlouhodobých globálních problémů. Mottem čtyřdenního setkání je Globalizace 4.0: Hledání globální architektury ve věku čtvrté průmyslové revoluce.

Letos se má do údolí řeky Landwasser sjet na 3000 účastníků, mezi nimi kromě Babiše německá kancléřka Angela Merkelová, italský premiér Giuseppe Conte, japonský premiér Šinzó Abe, který nyní předsedá skupině G20, izraelský premiér Benjamin Netanjahu nebo nedávno zvolený kontroverzní brazilský prezident Jair Bolsonaro. Fórum podobně jako v předchozích letech provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Policejní helikoptéra v Davosu

Nejmladším ohlášeným účastníkem fóra je teprve 16letý jihoafrický fotograf divoké přírody Skye Meaker, zatímco nejstarším bude 92letý Sir David Attenborough, renomovaný britský průvodce přírodopisnými filmovými dokumenty.

Pro vrcholné manažery a podnikatele hodnota davoského fóra nespočívá ani tak ve veřejných akcích, využívají ho jako příležitosti k navazování kontaktů a uzavírání obchodů. „Je to místo, kde během pár dní potkáte lidi, s nimiž byste se jinak snadno nesetkal," řekl Chen Linchevski, šéf izraelské softwarové firmy Precognize. Za účast na davoském fóru byl proto ochoten zaplatit 50 tisíc švýcarských franků (přes 1,1 milionu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám