Hlavní obsah

Dluhy Dubai World údajně dosahují 40 miliard dolarů

Dubajský konglomerát Dubai World věřitelům oznámil, že jeho celkové dluhy dosahují 40 miliard dolarů. Nejmenovaný bankovní zdroj také oznámil, že konglomerát předloží návrh odkladu splátek v polovině ledna. Zřejmě bude muset restrukturalizovat dluhopisy za 22 miliard dolarů.

Foto: Matthias Seifert, Reuters

V emirátu Dubaj v posledních letech vznikaly megalomanské projekty - například uměl ostrov ve tvaru palmy.

Článek

Vlajkový dubajský konglomerát potřebuje restrukturalizovat dluhy své a svých hlavních realitních divizí, společností Nakheel a Limitless World. Konglomerát v prezentaci před věřiteli uvedl, že Nakheel má závazky zhruba devět miliard dolarů.

"Chtějí předložit návrh v polovině ledna, aby od konce ledna platil," řekl zdroj, který prezentaci viděl. Zdůraznil, že to bylo poprvé, kdy Dubai World poskytl konkrétní čísla, a plán restrukturalizace označil za "více než vstřícný," napsal Reuters.

Dubaj šokoval světové finanční trhy, když jeho vlajkový státní konglomerát Dubai World koncem listopadu oznámil, že bude potřebovat šestiměsíční odklad splátek dluhů za 26 miliard dolarů celkem. Zpráva otřásla světovými trhy, situace se však postupně zmírnila. Díky půjčce deseti miliard dolarů od sousedního emirátu Abú Zabí snížil Dubaj hrozbu o 4,1 miliardy.

Dubaj v minulých letech realitního boomu lákal světové boháče a celebrity do luxusních realitních projektů. Emirát ale nemá na rozdíl od sousedů příjmy z ropy a musel si na rozmáchlé projekty půjčit od bank desítky miliard dolarů. Globální realitní krize tak ohrozila dubajské finance a žádost Dubai World o odklad splátek podkopala důvěru investorů ve schopnost emirátu splácet dluhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Dluhy Dubaje potápí akciové trhy

Obavy ohledně finančních problémů Dubaje rozkolísaly akciové trhy po celém světě. Finanční trhy se ponořily do červených čísel kvůli finančním problém emirátu...

Výběr článků

Načítám