Hlavní obsah

Dluhy domácností stouply v dubnu na 1,123 biliónu

– Praha
Novinky, pit

České domácnosti se v dubnu u bank a finančních institucí zadlužily o dalších 1,2 miliardy korun, čímž se celková suma posunula na 1,123 biliónu korun. V porovnání s loňským dubnem tak částka vzrostla o více než 56 miliard korun. Vyplývá to ze čtvrtečních údajů České národní banky (ČNB).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pokud jde o zadluženost podniků, ta v dubnu v meziročním srovnání stoupla o 28,7 miliardy na 954,2 miliardy korun. Ve srovnání s předchozím měsícem byla nižší o 661 miliónů korun.

"Nejistota v ekonomice a obezřetnost se projevují v chování domácností i bank. Obavy o zaměstnání či udržení stávající výše příjmů snižují lidem odvahu se zadlužit na léta dopředu," uvedl Petr Kříž ze společnosti PwC Audit.

K obezřetnějšímu chování domácnosti podle Kříže přispívají mimo jiné negativní příklady rostoucího počtu nucených dražeb i vzdělávací kampaně.

"Pečlivěji si platební schopnost dlužníků prověřují banky, často z podnětu svých mateřských společností ze zemí, kde je bankovní sektor v mnohem horší kondici než u nás," doplnil Kříž s tím, že tuzemské banky se v úvěrové oblasti chovají racionálně a vkladatelé nemají důvod k obavám o svůj majetek.

Reklama

Výběr článků

Načítám