Hlavní obsah

Dluh Čechů stoupl na 2,09 biliónu. Hlavně kvůli hypotékám

Novinky, tov

Celkový dluh obyvatel Česka dosáhl na konci třetího čtvrtletí letošního roku 2,09 biliónu korun. Meziročně tak vzrostl o 172,9 miliardy korun. Za nárůstem stojí především meziroční růst objemu dluhu o 9,9 procenta u úvěrů na bydlení. Objem spotřebních úvěrů se zvýšil o šest procent, vyplývá z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací zveřejněných v pondělí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Celkový dluh domácností v Česku

Článek

Ačkoli objem dluhu narostl, lidé hypotéky a další půjčky splácejí o něco lépe než v minulosti. Objem nespláceného dluhu klesl meziročně o šestinu.

Celkový dluh z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření činil ke konci září 1,66 biliónu korun. Dlouhodobý dluh roste hlavně zvyšováním celkové částky úvěrů, o kterou klienti žádají kvůli rostoucím cenám nemovitostí.

Lidé si půjčují na bydlení více i přesto, že hypotéky začaly na konci minulého roku postupně zdražovat. Letos v říjnu stoupl průměrný úrok u hypoték na 2,1 procenta, loni v říjnu to bylo v průměru 1,8 procenta. [celá zpráva]

Krátkodobý dluh meziročně narostl o 24 miliard na 430 miliard korun. Počet klientů s krátkodobým dluhem meziročně klesl o 1,1 procenta na 2,42 miliónu, zatímco počet klientů s dlouhodobým dluhem se jen velmi mírně zvýšil o 3000 na 1,12 miliónu.

Nejhůř splácejí lidé  na Karlovarsku a na Ústecku

„I když počet klientů s dlouhodobým dluhem se meziročně téměř nezměnil, počet smluv se zvýšil o 25 500. Řada lidí tak využila současnou příznivou situaci na úvěrovém trhu a nejspíše si pořídili druhou nebo další hypotéku, případně úvěr ze stavebního spoření," řekla výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací Lenka Novotná.

Podíl celkového dluhu ohroženého nesplácením se snížil o půl procentního bodu na 1,9 procenta. Na tomto snížení se podílel především pokles dlouhodobého ohroženého dluhu o více než šestinu (o 17,4 procenta, respektive o 2,7 miliardy Kč). „Jde o vůbec nejrychlejší meziroční pokles dlouhodobého ohroženého dluhu v historii," dodala Novotná.

Z údajů registrů vyplývá, že nejlépe splácí své úvěry lidé v Praze - současně si také nejvíce půjčují. Nejhůře se daří splácet lidem na Karlovarsku a na Ústecku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám