Hlavní obsah

Dítě stojí ročně 60 tisíc, celkem vyjde na 1,5 miliónu

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dítě v současnosti představuje "celkovou investici" kolem miliónu a půl. Podle odhadu statistiků roční průměrné přímé náklady na dítě představují kolem 60 tisíc korun, s postupným nárůstem podle věku až na sto tisíc ročně (děti ve věku 18 a více let), včetně nákladů na provoz domácností, jako jsou ceny bydlení, elektrická energie, topení, voda.

Článek

To jsou ovšem položky, které zejména v poslední době zaznamenávají největší nárůst s perspektivním výhledem dalšího – a výrazného růstu.

Že se přesto rodí více dětí, svědčí o tom, že životní úroveň značné části českých rodin roste a že lidé věří v budoucnost země, konstatují ekonomičtí analytici.

Část analytiků ale nevylučuje, že změny v mateřské, které platí od letošního roku, růst cen základních životních potřeb, se může projevit i v počtu narozených dětí.

Tomu oponují jiní analytici s poukazem na daňově zvýhodnění rodin s dětmi a sociální politiku vlády, která deklaruje podporu rodin s dětmi.

Byt – klíčová otázka

Pro rodiny s dětmi je klíčový výdaj růst nákladů na bydlení. Základní cesta, jak získat vlastní byt, je využití hypotečního úvěru.

I když se ceny bytu odlišují (náklady v Praze od tří milionů výše po několik set tisíc v pohraničí), přesto splátky hypoték pro rodinu představují měsíční zátěž od 2 tisíc při hypotéce 300 tisíc po deset a více tisíc měsíčně při miliónové hypotéce na dobu několika desítek let. Tržní nájemné představuje ve velkých městech rovněž částku kolem deseti tisíc měsíčně, regulované kolem 4 tisíc. Ve spojení s elektřinou, vodou, teplem se rovněž částka přibližuje deseti tisícům měsíčně.

V současné době se pro řadu rodin stává největším problémem spojeným s dětmi sehnat pro ně školku. Ty, co existují, totiž po celé republice praskají ve švech.

Kapesné jako problém

Rodiče stále častěji řeší otázku, odkdy dávat kapesné dětem, a hlavně v jaké výši. Sto korun týdně nestačí, říkají rodiče desetiletého chlapce, vždyť jen jedna vstupenka do kina v Praze představuje stokorunovou investici.

Problémem je i to, říkají školní poradci, že děti z dobře situovaných rodin s exkluzívními mobily a značkovým oblečením nastaví ve třídě laťku úspěšnosti a společenského statusu, který se snaží dohnat i ti z rodin méně dobře finančně situovaných. Od první třídy se tak začínají někdy děti dělit podle bohatství, což není správné.

Některé náklady spojené s výchovou dětí
stravné ve školce500 Kč měsíčně
školka300–500 měsíčně
soukromá cizojazyčná školka12 500 měsíčně
školní stravování500 Kč měsíčně
poplatek v družině150 Kč měsíčně
zájmové kroužky750 Kč za pololetí
týdenní škola v přírodě2–4000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám