Hlavní obsah

Dispečeři ČEZ nesmějí týden domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci dispečinku společnosti ČEZ Distribuce z energetické skupiny ČEZ nově pracují v týdenních cyklech, jsou ubytováni v budově dispečinku a izolováni od okolního světa. Firma se je tak snaží ochránit před nákazou novým koronavirem.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Dispečeři tak celý týden neuvidí rodiny, po týdnu je vystřídají další směny, řekl v pondělí generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Takzvaný projekt Maják podle něj firma spustila o uplynulém víkendu.

"Zhoršující se epidemiologická situace v ČR nás nutí přijmout nezbytná opatření k zachování řízení a chodu distribuční soustavy, která je klíčovým prvkem kritické infrastruktury státu. Elektřina je základ, bez ní se neobejdou nemocnice, prodejny potravin, spojení, nic. Dodávku elektřiny musíme zabezpečit za každé situace," uvedl Beneš.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

ČEZ Distribuce má tři dispečerská pracoviště v různých lokalitách, která jsou podle firmy vzájemně zastupitelná. Všechna jsou vybavena trvanlivými potravinami podle požadované nutriční hodnoty na 14 dní, balenou vodou a kuchyněmi.

„Dále máme zřízena i další nouzová provizorní pracoviště, kam by šel dispečink přesunout v případě jakýchkoliv dalších mimořádných stavech,” doplnil mluvčí firmy Ladislav Kříž.

Dispečerům je podle něj před nástupem do izolace měřena tělesná teplota vedoucími oddělení, během izolace bude tělesná teplota měřena před každou směnou vedoucím směny. Střídání směn v rámci týdenní izolace bude bez vzájemného kontaktu mezi směnami v rámci každého dispečinku. Před nástupem a při střídání směn po uplynutí sedmi dní bude provedena celková dezinfekce pracovišť.

Česko má 1236 nakažených, sedm lidí se vyléčilo

Koronavirus

Opatření podle Kříže ČEZ přijímá také na svých elektrárnách. „Na vstupech do objektů měříme teplotu zaměstnanců. Na jaderných elektrárnách jsme od pátku přešli na dvanáctihodinové směny, snižujeme počet směn u vybraných profesí ze šesti na čtyři a maximálně izolujeme pracovníky blokových dozoren od okolí. To nám umožní ponechat vždy dvě směny izolované doma od elektrárny a kolegů," dodal Kříž.

V Česku bylo k pondělnímu ránu 1165 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19. Během neděle přibylo 114 nových případů a první pacient s nemocí COVID-19 zemřel. Naopak šest pacientů se už vyléčilo. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení volného pohybu a cestování a další nebývale restriktivní opatření, která mají zabránit šíření nákazy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám