Hlavní obsah

Diag Human zažalovala Česko také v Británii, USA a dalších zemích

– Praha • Aktualizováno

Společnost Diag Human zažalovala Českou republiku podle svého bývalého majitele Josefa Šťávy také ve Spojených státech, Velké Británii a dalších zemích Evropské unie. Nároky firmy na více než desetimiliardové odškodnění za zmařený obchod s krevní plazmou již nepravomocně uznaly vídeňský a pařížský soud. Šťáva zároveň prohlásil, že mu v roce 2008 Topolánkova vláda nabídla dohodu, kterou chtěl přijmout.

Foto: Tomáš Novák, ČTK

Josef Šťáva

Článek

Šťáva v prohlášení, které je stylizované jako rozhovor, v úterý uvedl, že mu v listopadu 2008 tehdejší premiér Mirek Topolánek (ODS) navrhl nižší částku, než bylo téměř devítimiliardové odškodnění, které mu o několik měsíců dříve přiznal rozhodčí soud, nicméně byl prý ochoten ji přijmout. Návrh podle něj vyřizoval ho ministr financí Miroslav Kalousek (nyní TOP 09).

"To ale rychle padlo a za vládu to převzala partička privátních zařizovačů," prohlásil Šťáva v prohlášení, které poslal médiím právní zástupce společnosti Diag Human Jan Kalvoda.

"Měl jsem jakýsi mandát od premiéra, dojednal jsem jakousi hranici, vláda to nepřijala, a tím to skončilo," reagoval pro ČTK Kalousek. Podle Šťávy byl ministr financí státem několikrát vyslán, aby dohodl nějaký kompromis. "Myslím si ale, že byl jen zneužíván k sondování situace a korupčním plánům jiných," tvrdí bývalý majitel Diag Human.

Signál pro další soudy

Rakouský a francouzský soud nedávno rozhodly, že rozhodčí nález ze srpna 2008, podle něhož musí ČR společnost odškodnit, je konečný a "vykonatelný".

Jejich rozhodnutí je důležitým signálem pro ostatní soudy, uvedl Šťáva.

Ve Vídni byla zabavena tři umělecká díla zapůjčená Českou republikou na výstavu, skončila v depozitním skladu soudu. V Paříži nemohl Diag Human podle Šťávy konkrétní věc k exekuci navrhnout. "Ve Francii totiž podobně jako v Česku záleží především na samotných exekutorech, jaký majetek dlužníka vypátrají a posléze zabaví," uvedl bývalý majitel firmy. Předmětem exekuce se tak podle něj může stát i České centrum, o němž se mluví v médiích.

Rozhodnutí vídeňského i pařížského soudu lze zvrátit řádným opravným prostředkem
mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová

Podobně se vyjádřila i mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Jana Rennerová. Uvedla, že pařížský verdikt se netýká konkrétních budov či uměleckých děl, ale směřuje obecně proti českému majetku. Úřad zatím nemá žádné informace, že by Francie přikročila k zabavování.

"Rozhodnutí vídeňského i pařížského soudu lze zvrátit řádným opravným prostředkem, čehož Česká republika využije a proti oběma rozhodnutím se odvolá," uvedla Rennerová. Soudy se podle ní zatím argumenty Česka nezabývaly. Podle ČR totiž není rozhodčí nález z roku 2008 pravomocný, stát se proti němu prý řádně odvolal. Arbitráž tak doposud neskončila.

Šťáva v úterý uvedl, že s ČR se pokoušel nejméně šestnáctkrát ukončit spor. Protože se mu to nezdařilo, přistoupil na návrh Kalvody k vymáhání nároků v zemích vázaných newyorskou úmluvou o vzájemné vykonatelnosti rozhodčích nálezů. "Jen proto, že jsem vždy odmítl podílet se na nelegálních provizích, jsme tam, kde jsme. Ve Vídni, ve Francii a v příštích dnech v Anglii, Bruselu, EU, USA atd.," sdělil bývalý majitel Diag Human. Na nových majitelích nyní podle něj bude, zda v těchto zemích skutečně dojde k zajišťování českého majetku.

Ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že nemá informace o údajně hrozící exekuci pařížského Českého centra. Úřad doufá, že Francie bude případně respektovat specifické postavení státního majetku v zahraničí, který dle mezinárodního práva nepodléhá soudním rozhodnutím o exekuci. Podle vídeňské úmluvy o diplomatických stycích nelze zabavit diplomatické budovy a majetek velvyslanectví.

Národní galerie už stáhla do Česka několik desítek uměleckých děl, která půjčila do zahraničí. Jde o třicet uměleckých děl ze zhruba pěti desítek, která má rozpůjčovaná ve světě. Poslední artefakty z majetku státu mají dorazit v úterý večer.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám