Hlavní obsah

Děti se stavebním spořením o příspěvek státu nepřijdou

Novinky, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát bude nadále poskytovat příspěvek i na ty smlouvy o stavebním spoření, které rodiče uzavřou ve prospěch svých dětí. Zpřísnění podmínek spoření na děti do 15 let, které předpokládá jeden z reformních zákonů, se tedy neuskuteční. Právo o tom ve středu informoval ministr financí Bohuslav Sobotka.

Foto: Josef Zajíc

Petr Bařinka : Věž v INDUSTRIAL Gallery 12.3.2013

Článek

"Je to dohoda, ke které dospěli v těchto dnech poslanci koaličních stran," uvedl Sobotka. S návrhem přišel nedávno výbor pro veřejnou správu. "Je potřebné podpořit rodiny v tom, aby se dlouhodobě staraly o budoucnost svých dětí," informoval ve středu v rozpravě předseda výboru Radko Martínek (ČSSD).

Vládní návrh původně předpokládal, že rodiče sice budou moci na své děti spořit, ale stát by jim neposkytoval do 15 let věku žádný příspěvek. Teprve po dosažení věkové hranice by se jim začal státní příspěvek vyplácet. To ostře kritizovala i Asociace českých stavebních spořitelen. "Opatření je diskriminační a omezuje možnost rodičů začít včas spořit na bydlení svých potomků," upozorňovali její představitelé.

Výbor pro podporu až 3000 korun ročně

Výbor pro veřejnou správu navrhl plénu i další důležité změny ve vládním návrhu. Doporučuje snížit dnešní maximální státní příspěvek 4500 korun za rok nikoli na 2400, jak chtěla vláda, ale na 3000 korun. Výboru se nelíbí ani zvláštní bonifikace nově zamýšlená pro toho účastníka stavebního spoření, který si vezme úvěr na bydlení. Bonifikaci prosadil ve vládě ministr pro místní rozvoj Pavel Němec (US-DEU).

"Je otázkou, jestli po šesti letech spoření je zhruba 3800 korun nebo 3600 korun částka tak významná, aby podpořila z jedné strany střadatele a aby na druhé straně nevyvolala obrovské nároky na administrativu," uvedl Martínek. Výbor rovněž doporučuje usnadnit, aby jednotliví členové rodiny mohli sdružit svá spoření například na pořízení jednoho bytu. Podporuje také to, aby byla jako dosud možnost vložit do stavebního spoření jednorázově vyšší částku, na kterou stát vyplácí státní podporu po několik let.

Sobotka: Uvidíme

Ministr Sobotka zatím neví, jestli některé z těchto bodů koalice podpoří. "Dílčí pozměňovací návrhy budou dojednány do konce týdne," řekl Sobotka. Poslanci ODS a KSČM ostře kritizovali vládu za snahu šetřit na stavebním spoření. "Jsou to jediné peníze (vydávané ze státního rozpočtu), které nesmrdí korupcí," uvedl například Michal Doktor (ODS). "Národ vás pozoruje a toto určitě dlouho trpět nebude," pohrozil jeho stranický kolega Vlastimil Tlustý.

Reklama

Související témata:

Související články

Legenda českého folku potěší Mikulov

Spirituál kvintet má namířeno do Mikulova. Nejstarší českou folkovou skupinu v novém složení tam 23. února přivítají v Městském kině. Vstupenky na jejich...

Výběr článků

Načítám