Hlavní obsah

Desetitisíce zaměstnanců demonstrovaly u centrály VW, přijeli i Češi

Právo, DPA, ČTK, nek
WOLFSBURG

Na 40 tisíc zaměstnanců koncernu Volkswagen (VW), včetně zástupců českého odborového svazu Kovo a podnikových odborů Škody Auto, demonstrovalo v pátek před centrálou společnosti v dolnosaském Wolfsburgu za zachování sporného zákona o VW. Šlo o největší protest tohoto druhu v dějinách VW.

Článek

Zmíněný zákon chrání automobilku před ovládnutím rozpínavým akcionářem, v aktuálním případě stuttgartskou firmou Porsche. Ta drží ve VW 31 procent a chce získat většinu.

Normu navíc kritizuje EU s tím, že porušuje celoevropská pravidla. Obří demonstraci, která si prý vynutila hodinové zastavení výroby ve Volkswagenu, svolal vlivný německý odborový svaz zaměstnanců v kovoprůmyslu IG Metall. V záplavě červených vlajek s písmeny IGM se v davu před řečnickou tribunou vyjímala i velká loga s okřídleným šípem. Odbory se obávají, že výraznější změnou zákona či jeho zrušením by mohli přijít o dosavadní klíčový vliv při strategických rozhodnutích v koncernu.

„Je to společná akce, která nejen demonstruje jednotu zaměstnanců a odborářů, ale také varuje velkoakcionáře koncernu VW, firmu Porsche, že nám dochází trpělivost,“ řekl předseda OS Kovo Josef Středula. Na zachování zákona lpí jak zaměstnanci VW, tak i spolková země Dolní Sasko, která má ve společnosti díky němu zatím blokační menšinu.

„Nepotřebujeme méně, nýbrž více zákonů o VW, hřímal dnes před davy protestujících hlavní řečník,“ šéf IG Metall Berthold Huber. „Potřebujeme v době globalizace a kapitalismu finančních trhů více demokracie, a ne méně,“ zdůraznil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám