Hlavní obsah

Dělníci ve Škodě Auto hrozí stávkou

Mladá Boleslav

Odbory Škody Auto vyhlásí stávkovou pohotovost v případě, že se s firmou po 31. březnu nedohodnou na zvýšení mezd. Uvedl to ve čtvrtek týdeník odborů automobilky Škodovácký odborář.

Článek

Současná kolektivní smlouva platí do konce března, kolektivní vyjednávání pokračuje. Odbory letos nepožadovaly skokový růst mezd, firma ale podle nich navrhla nárůst nedostatečný vzhledem k poklesu reálné mzdy.

Automobilka vyjednávání s odboráři ze zásady nekomentuje až do uzavření kolektivní smlouvy.

Podle předsedy odborů Kovo Jaroslava Povšíka jde odborům letos hlavně o zachování zaměstnanosti, což je spojeno s investicemi firmy do nových produktů.

Před stávkou zvolí pasivní rezistenci

"Stávkovou pohotovost vyhlásíme jen v případě ztroskotání jednání po 31. březnu 2014. V té době také zavedeme takzvanou pasivní rezistenci, pojedeme přesně podle zákona a platných dohod. To firmu značně přibrzdí," uvedl Povšík.

Pokud se kolektivní vyjednávání do konce března neuzavře, budou dále platit podmínky současné smlouvy, dokud se odbory s firmou nedohodnou.

"U nás firma navrhla nárůst nedostatečný s parametry poklesu reálné mzdy," dodal Povšík. Na základě nynější smlouvy vzrostly mzdy ve Škodě o tři procenta oproti předcházejícímu období.

V TPCA se platy zvednou

Ve druhé středočeské automobilce TPCA v Ovčárech u Kolína už kolektivní vyjednávání skončilo. Tarifní mzdy se tam od dubna zvýší průměrně o 650 korun, tedy o 2,4 procenta.

Průměrná hrubá mzda v dělnických pozicích je nyní v TPCA téměř 30 tisíc korun, ve Škodě Auto je to 33 tisíc korun. Nová kolektivní smlouva má v obou automobilkách platit od dubna, zpravidla je firmy uzavírají na jeden rok.

Šéf koncernu Volkswagen Martin Winterkorn v půlce března při jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou potvrdil, že Škoda bude vyrábět v Kvasinách terénní SUV. Vzniknout by tak v automobilce a dodavatelských firmách měly tisíce nových pracovních míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám